Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Una Mujer Fantástica Geweest
sluiten

Una Mujer Fantástica

Sebastián Lelio

Daniela Vega, Francisco Reyes, Amparo Noguera

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

104 minuten (zonder pauze)
Drama

Wegens omstandigheden vervalt de vertoning van deze film op donderdag 12 oktober om 16.00 uur. Onze excuses voor het ongemak.

 

Marina, al heet ze officieel nog Daniel, werkt overdag in een restaurant, ‘s avonds zingt ze in een bar. Het is op deze locatie dat wij haar leren kennen en haar geliefde Orlando ontmoeten. Ook al is Orlando vele jaren ouder dan Marina, dat hier sprake is van een echte liefdesrelatie is vanaf het eerste moment duidelijk. Door de ogen van Orlando zien wij een sterke mooie vrouw die het verdient dat er van haar gehouden wordt. Een gelukkig koppel dus…

Door: Mariet Hendrikx-Rademakers

Als Orlando getroffen wordt door een herseninfarct en daar binnen enkele uren aan overlijdt, stort voor Marina haar leven in. Zij ontmoet niets dan haat, ongeloof, afkeer en verdenkingen m.b.t. haar seksuele geaardheid en haar relatie met Orlando. Zelfs aan haar rol bij zijn overlijden wordt getwijfeld. Zijn ex-vrouw noemt haar een wangedrocht. Samen met Daniels volwassen zoon maakt zij het Marina bijna onmogelijk om afscheid te nemen van haar grote liefde. Doch Marina weet wat ze wil, het is haar sterke karakter dat haar door deze zware beproeving  leidt.

Het is de makers gelukt om met het thema Transgender in het hedendaagse Chili een geloofwaardige film te maken. Daar het verhaal, na het overlijden van Orlando, steeds vanuit het perspectief van Marina wordt verteld, neemt zij jou als kijker mee in haar liefde, wanhoop en veerkracht. De vertraging die optreedt bij de close-ups van de hoofdrolspeelster, versterken dit proces alleen nog maar.

Daarnaast worden ook de rollen van haar tegenstanders meestal geloofwaardig uitgebeeld en kun je soms zelfs begrip opbrengen voor hun gevoelens.

Het script van Lelio en Gonzalo Maza werd op het filmfestival van Berlijn bekroond met een Zilveren Beer. Regisseur Sebastián Lelio  in een interview: „We bouwen muren en zijn alleen maar bezig mensen in hokjes te stoppen. Ik vraag me weleens af waarom we het zo godvergeten ingewikkeld maken. Waarom kunnen we niet zijn zoals de hond die gewoon bij Marina gaat liggen en zich niet afvraagt wie zij is, maar alleen of zij warm is?”

Een film die je geen moment loslaat, superlatieven schieten te kort.

Regisseur Sebastián Lelio (bekend van het eveneens fantastische GLORIA) maakt onderdeel uit van de huidige Chileense golf van regisseurs die maatschappelijke misstanden in het post-dictatoriale Chili in beeld brengen. Tot die golf behoort ook Pablo Larraín, bekend van de films NO, NERUDA en JACKIE met Natalie Portman. Larraín maakte onlangs de overstap naar de Amerikaanse cinema. Ook Sebastián Lelio heeft inmiddels die overstap gemaakt met DISOBEDIENCE, een dramafilm met Rachel Weisz en Rachel McAdams. Die film ging in september op het filmfestival van Toronto in première en werd lovend ontvangen door de Amerikaanse filmpers.

 • Je raakt betoverd door de hoofdrolspeelster, die haar Marina een opgekropte kracht meegeeft. Voortreffelijk.
  de Volkskrant
 • Daniela Vega is een betoverende actrice.
  Het Parool
 • Dankzij het doorleefde spel van Daniela Vega word je deelgenoot van haar moedige strijd.
  Trouw
 • Zowel edgy als feelgood.
  NRC
 • Lelio verbaast en verrast met complexe scènes.
  De Morgen
 • Bewonderenswaardig is hoe Sebastián Lelio alles tot een coherent geheel smeedt en tegelijkertijd fijngevoelig met het transgenderthema omspringt.
  Filmtotaal.nl
aan het zoeken...