Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Tolkien | Laatste Kans Geweest
sluiten

Tolkien | Laatste Kans

Dome Karukoski

Nicholas Hoult, Lily Collins, Derek Jacobi

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

112 minuten (zonder pauze)
Drama
Engels (NL ondertiteld)

J.R.R. Tolkien (1892 – 1973), de vader van de moderne fantasieliteratuur die het grootse epos IN DE BAN VAN DE RING schreef, wordt vereerd met een kleine en intieme film over zijn jonge en vormende jaren.

Door: Heleen Heins

Het resultaat is een erg onderhoudende en bij vlagen ontroerende film geworden. Nicholas Hoult en Lily Collins geven een meeslepende vertolking van hun rollen.

Het gaat over vaderloos opgroeien op het lieflijke Engelse platteland, maar dan moeten verhuizen naar industriestad Manchester waarna ook nog je kunstminnende moeder komt te overlijden. Gelukkig heeft deze wel gezorgd dat je onder de hoede genomen wordt door een priester, die zorgt voor een plaats op goede opleidingen.

Het gaat over jezelf uitvinden met de hulp van een kleine, hechte vriendengroep. Het vinden van jouw geliefde en de obstakels die ervoor zorgen dat je voor die liefde gaat vechten. Dat laatste ook in letterlijke zin, want de Eerste Wereldoorlog is uitgebroken met al zijn verschrikkingen.

Het gaat over lijden aan loopgravenkoorts, over langdurige verpleging en de helende kracht van kunst.

De (Finse) regisseur Dome Karukoski verklaarde in interviews dat hij zich herkende in de jeugd van Tolkien en dat verhaal wilde vertellen. “Het gaat mij niet om de historische maar om de emotionele waarheid, ik denk dat de film die voelbaar maakt.”

Tot slot nog een feit uit de biografie uit 1977 over Tolkien: hij heeft zijn zoon gevraagd om op de grafsteen van zijn vrouw Edith Bratt de elfennaam Lúthien bij te schrijven en op zijn grafsteen Beren. Dit is een verwijzing naar een beroemd liefdespaar in Tolkiens mythologie.

aan het zoeken...