Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Time Trial | Laatste Kans Geweest
sluiten

Time Trial | Laatste Kans

Finlay Pretsell

David Millar, Thomas Dekker

Documentaire
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

82 minuten (zonder pauze)
Documentaire
Engels (NL ondertiteld)

De Engelse profwielrenner David Millar staat centraal in deze documentaire van Finlay Pretsell. Een supertalent, dat in totaal twaalf keer de Tour de France zou fietsen. Werd betrapt op doping en daarvoor twee jaar geschorst. Millar probeert na zijn schorsing aan te tonen dat hij ook een dertiende Tour de France kan fietsen. En dat levert prachtige beelden op van de “achterkant” van de koers, van het afzien, het lijden, en het foeteren.

Door: Ton van der Eerden

Time Trial volgt David Millar in diens laatste jaar als wielrenner. We zien dramatische beelden uit de buik van het peloton, van Millar in de verregende en ijskoude klassieker Milaan-San Remo. Evenals de communicatie die de ploegleiding met Millar voert. Uniek beeldmateriaal! Het portret dat Pretsells rondom Millar heeft gemaakt, is zeker niet romantisch. Het is eerder het portret van een stervende zwaan. De ouder wordende Millar, die zichzelf steeds opnieuw moet weten te motiveren om te trainen en te racen: ‘We trainen, om méér te kunnen lijden’, is zo’n karakteristieke uitspraak.

Vlak voor het slapen gaan neemt Millar met zijn slapie de dag van morgen door, liggend op het bed van zijn hotelkamer: ‘Race meal at 07.45h. Bags out 09.00h. Leave hotel 09.40h with bike. What time is the start? 10.45h race start, neutralised. Motherfucker! Houdt dit dan nooit op? Night honey. Night darling!’

Millar is teveel een denker, aldus Thomas Dekker, zijn ploegmaat uit de Garmin ploeg. Daar zit wel wat in. Bij voorkeur sombert Millar. Zoals in de bergen. Die maken hem maar claustrofobisch. Daar voelt hij zich nooit vrij. De zee doet dat wel. Maar een kick krijgen bij het beklimmen van een col? Millar niet! Demarrages: vroeger vond hij het leuk om er zichzelf en anderen pijn mee te doen! Maar dat was toen: nú heeft het tot gevolg, dat er drie of vier uur moeten worden geracet om vluchters terug te halen.

Milaan-San Remo is een voorjaarsklassieker. Het zou de selectiewedstrijd voor de Tour zijn, maar dat lijkt erg onlogisch: de Tour is nog ver weg! Maar goed: het regent de hele dag en het is koud. De ploegleiding hoopt dat de ploeg zijn focus kan behouden, want regenweer is hún weer. Millar kent andere problemen: hij is doornat en steenkoud. Hij moet lossen. Hij lijdt! Wil zijn neoprene handschoenen hebben. Maar die kan de ploegleiding niet vinden. ‘Welke k*t heeft die handschoenen? ‘. Zijn jasje wil ook al niet dicht. Zijn vingers glijden niet in de handschoen. ‘Zó kan ik niet fietsen, verdomme!’

De film gaat niet in op zijn doping-affaire en zijn comeback, nadat hij de schorsing erop heeft zitten. Daar kan hij niet meer over spreken! Duizend interviews heeft hij wel gegeven, en steeds maar weer dáárover. Hij heeft er een boek over geschreven en voordrachten gehouden. Het ligt achter hem. Nee, hij wilde nog een dertiende keer zijn Tour de France fietsen. Maar is hij er te oud en te moe voor geworden? Moet zijn carrière eindigen met een betraand gezicht?

Time Trial is duidelijk geen heldenverhaal geworden met glorieuze overwinningen, glamourrijke huldigingen, spuitende champagne en splijtende demarrages. Het is eerder de verfilming van de teloorgang van een talent. Waarvan ook ooit de batterij leeg is geraakt. Als je deze menselijke tragiek weet te waarderen, zie je een prachtige documentaire.

 • Een audiovisueel landschap dat je tussen de wielen van de fietsers gooit. De muziek en het sounddesign zijn spectaculair.
  De Filmkrant
 • A captivating insight into pro racing. For cycling fans, Time Trial is a triumph.
  Cycling Weekly
 • Rarely has cycling been approached with this level of understanding and technical skill.
  Cyclist
 • Een prachtig trieste afscheidsfilm.
  NRC
 • Impressionistische, bij vlagen fenomenale wielerdocumentaire.
  de Volkskrant
 • Een schitterende documentaire.
  Het is Koers
 • De koers ervaren zoals de wielrenner die meemaakt.
  Trouw
aan het zoeken...