Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Thelma Geweest
sluiten
Thelma

Thelma

Joachim Trier

Ellen Dorrit Petersen, Eili Harboe, Okay Kaya

Drama Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

116 minuten (zonder pauze)
Drama

In THELMA vermengt regisseur Joachim Trier (LOUDER THAN BOMBS) een realistische thematiek met elementen uit oude Noorse sprookjes en klassieke films. Een film die van begin tot het einde boeit en vragen oproept: waar gaat dit heen? Prachtige beelden van de natuur en acteurs, die een verhaal vertellen dat je geen moment los laat.

Door: Leo Hendrikx

Thelma (Eili Harboe), de dochter van een plattelandshuisarts en zijn invalide vrouw, trekt naar de universiteit in Oslo. Weg van de beschermde en zwaar religieuze omgeving. Op zoek naar een nieuw netwerk van jonge studenten, wetenschappers in spe. Dan helpen ‘oude religieuze’ opvattingen niet direct in een wetenschappelijke wereld waarin je slechts gelooft in wat ‘te bewijzen’ is. Alhoewel: ‘Leg jij eens uit hoe de telefoon werkt’ als jij in twijfel trekt dat de ‘wereld zesduizend jaar oud is’!

Thelma slaat zich manhaftig door haar eerste weken heen. Zij draait zo goed mogelijk mee met het studentenleventje. De conflicten die zij ervaart met haar streng religieuze opvoeding, vecht zij in eenzaamheid uit. In ‘verplichte’ telefoongesprekken met het thuisfront blijkt hoe zwaar die worsteling is.

Temeer omdat Thelma visioenen krijgt, beelden van haar vroege jeugd en beelden die in de nabije toekomst liggen. Wat niet bepaald bijdraagt aan een evenwichtig bestaan. Als daar een vriendin Anja verschijnt en verwarde emotionele gevoelens haar dan parten gaan spelen én er epileptische toevallen bijkomen, is haar evenwicht danig verstoord.

Verontrust door de epileptische aanvallen zoekt zij steun in medisch onderzoek. Haar specialist weet haar te vertellen dat haar grootmoeder al jaren in een psychiatrische kliniek ligt! Maar die is toch al jaren overleden? De voorzichtige uitkomst van de medische onderzoeken: telekinetische krachten! Terug thuis op haar studentenflatje blijkt Anja spoorloos verdwenen. In de zoektocht naar duidelijkheid groeit Thelma’s verwarring. Verward en in paniek gaat zij terug naar haar ouders, waar pa, de huisarts, haar in behandeling neemt…

 • Vol prachtige beelden en observaties.
  VPRO Cinema
 • Oog voor poëzie.
  de Volkskrant
 • Een bijzonder verslavende kijkervaring.
  de Morgen
 • Eng, sexy en cool.
  The Guardian
aan het zoeken...