Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
The Student Geweest
sluiten
The Student

The Student

Kirill Serebrennikov

Pyotr Skvortsov, Yuliya Aug

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

118 minuten (zonder pauze)
Drama

Een ijzersterk geacteerd verhaal over een Russische scholier die zijn omgeving tot wanhoop drijft met zijn extreme interpretatie van de bijbel. De film werd bekroond op meerdere festivals: op Film by the Sea ontving hij de Youth Jury Award en in Cannes de Prix François Chalais, waarmee de verzamelde journalisten de film eren die “het best de realiteit van onze moderne wereld verbeeldt”. Een duidelijke aanval op de toenemende invloed van de Russisch-Orthodoxe kerk op de samenleving in het land van Poetin.

Door: Mariet Hendrikx-Rademakers

Terwijl een middelbare schoolklas in het Russische Kaliningrad zwemles heeft, zit één leerling volledig gekleed langs de kant. Het is Venya die weigert het water in te gaan te midden van meisjes in bikini, uit protest tegen de onzedelijke kleding die in de ogen van de Heer een gruwel is. Want Venya heeft God ontdekt. Hij hoeft zijn beduimelde exemplaar van de Heilige Schrift niet meer in te kijken om zijn omgeving met een passend Bijbelcitaat om de oren te kunnen slaan.
 Aarzelend komt de schoolleiding hem tegemoet: voortaan moeten de meisjes een badpak dragen. Maar Venya heeft intussen zijn pijlen alweer gericht op de onaanvaardbare lessen seksuele voorlichting en de lessen biologie, waarin Darwins evolutietheorie onderwezen wordt. De directrice van de school dringt er bij biologielerares Elena op aan ook het Bijbelse scheppingsverhaal in de les te behandelen, maar zij is dat beslist niet van plan. Ze neemt zich voor de confrontatie met Venya aan te gaan en hem met zijn eigen wapens te verslaan…

Regisseur Kirill Serebrennikov (1969) werkt vooral als theaterregisseur, met tussendoor tv-werk en het regisseren van films. Enkele jaren geleden bracht hij het Duitse toneelstuk ‘Märtyrer’ van Marius von Mayenburg op de planken, dat hij vervolgens bewerkte tot de film THE STUDENT, waarbij hij het stuk duidelijk aan de Russische situatie aanpaste. Zo is zijn film een duidelijke aanval op de toenemende invloed van de Russisch-Orthodoxe kerk op de samenleving in het land van Poetin. En het wordt duidelijk dat ook de Bijbel genoeg teksten bevat die een getroebleerde jongere tot extreme daden kunnen verleiden. Dat Venya al die teksten niet uit zijn duim zuigt, laat Serebrennikov zien door in de hoek van het beeld steeds te vermelden in welk Bijbelhoofdstuk het betreffende citaat te vinden is. Door te werken met lange camera-instellingen geeft de filmmaker zijn acteurs de kans om de flitsende dialogen tot vol effect te laten komen.

 • THE STUDENT is eerdere een sociaal-politieke allergie dan een psychologisch exercitie. Het ware probleem schuilt in het schoolhoofd die telkens aan Venja’s fanatisme toegeeft.
  NRC
 • Fundamentalisme als daad van jeugdig verzet.
  Trouw
 • Nu fundamentalisme zo\'n beetje synoniem met islam is geworden, biedt de Russische middelbare scholier met zijn extremistische Bijbelinterpretatie in THE STUDENT een welkome verandering van perspectief. Een trefzeker geacteerd ensemblestuk
  De Filmkrant
 • Esthetisch gezien een van de mooiste films tijdens het festival in Cannes, Blijft nog lang in je hoofd zitten.
  Cine.nl
 • Het is fijn om te weten dat in de Russische cinema nog kritische geluiden klinken. Skortsov speelt met een betoverende flair.
  Filmtotaal.nl
aan het zoeken...
Geef uw mening
Logo

Geef ons uw mening over deze pagina.