Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
The Party Geweest
sluiten
The Party

The Party

Sally Potter

Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Bruno Ganz

Komedie, drama Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

71 minuten (zonder pauze)
Komedie, drama

Sterke cast, venijnige dialogen en inktzwarte humor: THE PARTY heeft terecht lovende kritieken gekregen. De nieuwe film van Sally Potter (ORLANDO) spat van het scherm met rollen van Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Cherry Jones, Cillian Murphy, Bruno Ganz en Emily Mortimer. Een zowel wrang als hilarisch portret van een groep vrienden die hun zekerheden in duigen zien vallen.

Door: Sis Achten

Als politica Janet (Kirsten Scott Thomas) wordt benoemd tot minister van Gezondheid in het schaduwkabinet, nodigt ze enkele vrienden uit voor een feestje. Terwijl Janet aan het koken is, zit haar man Bill (Timothy Spall) in de huiskamer somber voor zich uit te staren. Dan arriveren de gasten: April, een cynische Amerikaanse (fantastisch neergezet door Patricia Clarkson), en haar partner, Gottfried (Bruno Ganz), een aromatherapeut en spiritueel genezer; de gender-academica Martha samen met haar veel jongere vriendin, Jinny, en Tom, de steenrijke, cocaïnesnuivende echtgenoot van vriendin Marianne (maar waar is Marianne?). Wat een feestelijke avond had moeten worden, ontspoort in een aaneenschakeling van vlijmscherpe dialogen en nog veel meer.

De zwart-wit fotografie geeft de personages iets verfijnds en vormt daarmee een prachtig contrast met hun gedrag dat steeds barbaarser wordt. Vanaf het begin zijn er kleine aanwijzingen dat de avond niet goed zal verlopen: een vos loopt door de achtertuin, de champagnekurk vliegt door de ruit en de pasteitjes branden aan. Al snel volgt de ene ontboezeming na de andere, worden omgangsvormen aan de kant geschoven en blijken deze, toch bevoorrechte, mensen niet te zijn wat zij lijken.

De film speelt zich volledig af in het huis van de politica. Regisseuse Potter: “Dat huis is een beetje shabby, met vochtvlekken in het plafond. Linkse politici zijn erg voorzichtig met vertoon van luxe, het is een erezaak in een middelmatig huis te wonen.” Het is een inkoppertje: THE PARTY betekent in het Engels niet alleen “het feestje” maar ook “de (politieke) partij”. Potter schreef het script uit onvrede met haar Labourpartij. Haar bitterheid en teleurstelling heeft zij verwoord door middel van humor. Maar het script is meer dan een verzameling spitsvondigheden en schimpscheuten. Hoewel alle personages vermakelijke, stereotype kantjes hebben (Jinny is een tuinbroek-dragende lesbienne), is THE PARTY ook een nauwkeurige analyse van de huidige Britse samenleving. Neem een notitieboekje mee want de one-liners zijn het onthouden waard!

 • Tussen al het gekissebis worden serieuze vragen gesteld.
  NRC
 • Kort, scherpzinnig en grappig.
  The Guardian
 • Met heerlijk vilein genoegen ontmaskert regisseur Potter, die ook het scenario schreef, al haar brave personages.
  de Volkskrant
 • The Party loopt gierend uit de hand.
  De Filmkrant
 • De cast - onder leiding van een wel heel vileine Clarkson - is in topvorm.
  VPRO Cinema
aan het zoeken...