Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
The Other Side of Hope Geweest
sluiten
The Other Side of Hope

The Other Side of Hope

Aki Kaurismäki

Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Ilkka Koivula

Komedie, drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

98 minuten (zonder pauze)
Komedie, drama

Een nieuwe film van Aki Kaurismäki (LE HAVRE) betekent een feest in het filmtheater. De originele stijl van Kaurismäki kenmerkt zich door zijn droge humor, scherpe dialogen, memorabele muziek en prachtig gecomponeerde beelden. Voor THE OTHER SIDE OF HOPE ontving Kaurismäki de prijs voor Beste Regie op het afgelopen Filmfestival van Berlijn.

Door: Mariet Hendrikx-Rademakers

In de haven van Helsinki kruipt de Syriër Khaled (een indrukwekkende rol van de debutant Sherwan Haij) uit het ruim van een met kolen gevuld vrachtschip. De associatie met ‘Opnieuw Geboren Worden’ ligt voor de hand. Elders in de stad verlaat Wikström zijn aan drank verslaafde vrouw en daarbij zijn goedlopende handel in overhemden om een nieuw leven te beginnen. Beiden breken onvrijwillig met hun verleden en hebben niets meer te verliezen. Een gegeven dat hun nieuwe vrijheid geeft.

Khaled probeert via de officiële weg een verblijfstatus te verwerven, zonder resultaat. Dit dwingt hem om onder te duiken in het illegale circuit. Zwervers schieten hem te hulp als hij dreigt te worden mishandeld door neonazi’s. Wikström heeft tijdens een avond gokken een flink startkapitaaltje verworven. Daarmee koopt hij een wat kleurloos restaurant, inclusief drie man personeel. Een hilarisch drietal.

Op enig moment vindt Wikström Khaled, liggend op straat naast zijn vuilnisbakken. Hij herkent in hem een lotgenoot en biedt hem een baantje aan. Onderwijl blijft Khaled pogingen ondernemen om zijn zus te vinden die hij in hun vlucht uit Aleppo onderweg is kwijtgeraakt.

De personages in Aki Kaurismäki’s film lijken zonder emotie. Dit maakt hen onraakbaar: er valt namelijk ook niets meer te verliezen. Zij laten zich niet slachtofferen, maar weten overeind te blijven. Dit levert naast teleurstelling menig komische scène op. Zoals die waarin zoute haringen de zalm op de sushi moeten vervangen. Het is juist deze creativiteit van bijna alle personages, die deze film tot een mooie humanitaire beleving maakt, al ontbreekt de zwarte kant van onze samenleving niet.

 • In Kaurismäki\'s laatste juweeltje wordt een realistisch vluchtelingenrelaas prachtig gecombineerd met slapstick.
  de Volkskrant
 • Ondanks de thematiek heeft The Other Side of Hope een lichte, uit duizenden herkenbare Kaurismäki-eske toon. Zijn gortdroge humor zorgt ervoor dat de humanistische boodschap nooit drammerig aanvoelt.
  NRC
 • Kenmerkende schilderachtige tableaus, overgoten met humor. Fantastisch hoe Kaurismäki de paden van de oude Fin en de jonge Syriërer laat kruisen.
  Trouw
 • De vaste kenmerken van Kaurismäki’s eigenzinnige cinema zijn opnieuw aanwezig. Hartverscheurend echt verhaal.
  Het Parool
 • Wat een samenleving is, wat samenleven is, wat inclusiviteit en exclusiviteit betekenen, zal permanent kritisch bekeken en bevraagd moeten worden. Maar gelukkig is er hoop.
  De Filmkrant
 • Geweldenaar Kaurismäki overgiet het schrijnende verhaal van een Syrische asielzoeker in Helsinki met zijn beproefde saus van bier, melancholische rockmuziek, maffe karakters en absurde humor.
  De Nieuwe Revu
 • De onvervangbare Kaurismäki-toon: volstrekt eigen beeldtaal en dito humor.
  Elsevier
aan het zoeken...