Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
The Nile Hilton Incident Geweest
sluiten
The Nile Hilton Incident

The Nile Hilton Incident

Tarik Saleh

Fares Fares, Mari Malek, Yaser Aly Maher

Thriller Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

111 minuten (zonder pauze)
Thriller

De Zweedse regisseur-scenarist Tarik Saleh baseerde zijn politieke thriller THE NILE HILTON INCIDENT op een moordzaak die in Egypte veel stof deed opwaaien. In 2008 werd de zangeres Suzanne Tamim met doorgesneden keel gevonden in een hotelkamer in Dubai. De dader leek afkomstig uit de hoogste Egyptische kringen. De elite greep in en de zaak werd in de doofpot gestopt.

Door: Leo Hendrikx

Regisseur Saleh gaf zijn eigen draai aan het verhaal en verplaatste het naar december 2010. De moord vindt plaats in het sjieke Hilton hotel aan het Tahrirplein in Cairo, het plein dat niet veel later het centrum van de protesten van de Arabische Lente is in Egypte. Nourdin krijgt als rechercheur met de zaak te maken. Door zijn goede connecties – zijn oom is zijn chef – kan hij zich verder in het onderzoek vastbijten dan van hogerhand wenselijk wordt geacht. Hij raakt er persoonlijk bij betrokken wanneer hij zich, tegen beter weten in, laat verleiden door een vriendin van het slachtoffer.

Bij Nourdin thuis zien wij TV-beelden vol storingen, die een Tom en Jerry cartoonfilm laten zien, waarin de kat vol frustratie de muis op een heet fornuis probeert te vangen. Dit geeft een aardig beeld van de situatie van Nourdin weer: hoe hij ook zijn best doet problemen de kop in te drukken, ze keren altijd op onverwachte plekken terug.

THE NILE HILTON INCIDENT laat zien hoe verstikkend de invloed van een corrupt systeem kan zijn. De steeds luider morrende Egyptische bevolking ziet de politie als ‘varkens’. De in het corrupte systeem inmiddels tot hoofdinspecteur bevorderde Nourdin vindt deels bescherming in het dragen van zijn uniform, maar als exponent van de corruptie en het machtsmisbruik is hij niet alleen heel kwetsbaar in relatie tot de elite, maar ook tot de menigte.

Voor het uiterlijk van zijn film (indrukwekkend overtuigend, gezien het beperkte budget en het feit dat er niet in Egypte gefilmd mocht worden) keek Saleh goed naar Amerikaanse paranoiathrillers uit de jaren zeventig. Vooral Sidney Lumet (SERPICO, ALL THE PRESIDENT’S MEN) diende duidelijk als voorbeeld. Het scenario van THE NILE HILTON INCIDENT is niet altijd even logisch, maar dat kan ook niet anders: in dit zompige terrein worden de bakens steeds verzet. Zo blijft de film grillig en onheilspellend tot het einde.

 • Strakke, ouderwetse film noir.
  NRC
 • Indrukwekkend overtuigend. Grillig en onheilspellend tot het einde.
  de Volkskrant
 • Spannende film noir. Hartverscheurend.
  Het Parool
 • Strakke politieke en psychologische thriller.
  VPRO Cinema
 • Bloedstollende misdaadfilm. Geweldige, broeierige rol van Fares Fares.
  Trouw
aan het zoeken...