Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
The Lost City of Z Geweest
sluiten
The Lost City of Z

The Lost City of Z

James Gray

Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

140 minuten (zonder pauze)
Drama
Engels (NL ondertiteld)

Wat is het toch dat filmmakers zo aanspreekt als het gaat om de jungle. De ongekende schoonheid van onontgonnen land wordt prachtig in beeld gebracht in deze film van regisseur James Gray. THE LOST CITY OF Z vertelt het verhaal van kolonel Percival (Percy) Harrison Fawcett, een voormalig onderscheiden Britse soldaat, die zich laat verleiden door de Zuid-Amerikaanse jungle.

Door: Irma, Huis in ‘t Veld

THE LOST CITY OF Z bestrijkt twee decennia, te beginnen in Ierland waar Fawcett worstelt met zichzelf om zijn naam te vestigen in een wereld waar afkomst van groot belang is. Op een dag wordt hij benaderd om de verre uithoeken van Zuid-Amerika te gaan verkennen. Eenmaal op expeditie raakt hij er door archeologische vondsten van overtuigd dat er in het Amazoneregenwoud een onbekende, zeer oude, maar erg gesofisticeerde beschaving te vinden is. In zijn thuisland wordt hij belachelijk gemaakt door de wetenschappelijke wereld.

Fawcett laat zich niet tegenhouden en besluit, ondanks dat de eerste expeditie geen succes was, samen met zijn compagnon Henry Costin een tweede reis naar Zuid-Amerika te ondernemen. Hij wil op zoek gaan naar de mysterieuze stad in de jungle, die hij omdoopt tot “Z”. Door zijn doorzettingsvermogen kun je zien hoe charismatisch hij is, evenals hoe geobsedeerd de jungle hem inmiddels heeft gemaakt. Ook zijn familie zet hij opzij voor zijn persoonlijke ambitie.

Jaren verstrijken en zijn volwassen geworden zoon verwijt hem zijn afwezigheid, maar als die zijn interesse toont naar Zuid-Amerika te reizen, is Fawcett dolgelukkig. De dan 57-jarige Fawcett, die door zijn dienstplicht in de Eerste Wereldoorlog slachtoffer is geworden van een gasaanval, is bijna niet meer in staat is om te reizen, maar vertrekt toch met zijn zoon naar Brazilië om de verloren stad te lokaliseren. De expeditie, die kampt met een gebrek aan financiële middelen en wordt bemoeilijkt door zijn slechte gezondheid en de gewelddadige inheemse bevolking, resulteert in de verdwijning van Fawcett en zijn zoon. De twee worden nooit meer gevonden net zo min als “Z”.

In de volgende zeventig jaar probeerden meerdere avonturiers om Fawcetts pad te volgen, waaronder een aantal Brazilianen in 1996.

THE LOST CITY OF Z heeft een goed tempo en neemt je honderdveertig minuten onvermoeibaar mee. Een absolute aanrader, die balanceert tussen arthouse en episch. En dat is een enorme prestatie van Gray, de schrijver van het script, gebaseerd op het boek van David Grann. Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner en Anthony Katagas zullen THE LOST CITY OF Z produceren.

 • Meeslepende biopic. Prachtig gefotografeerd en aangenaam ingehouden verteld verhaal over obsessie en de zucht naar kennis.
  VPRO Cinema
 • The Lost City of Z is een formidabele prestatie.
  Trouw
 • James Gray finds a way to capture a cinematic adventure.
  The Guardian
 • De natuuropnames die Darius Khondji (Se7en, Amour) op grofkorrelig 35 mm schoot, zijn adembenemend.
  Filmtotaal.nl - 3,5 ster
 • Gelikt avonturenepos.
  De Filmkrant - 3,5 ster
 • Epische grandeur en een mystieke finale.
  NRC
 • Het is onmogelijk om The Lost City of Z niet te bewonderen, maar wel van een afstand.
  de Volkskrant
aan het zoeken...