Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
The Killing of a Sacred Deer Geweest
sluiten
The Killing of a Sacred Deer

The Killing of a Sacred Deer

Yorgos Lanthimos

Nicole Kidman, Colin Farrell, Barry Keoghan

Thriller Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

121 minuten (zonder pauze)
Thriller
Engels (NL ondertiteld)

Het “deer” (hert) in de titel verwijst naar de mythe van koning Agamemnon, die per ongeluk het heilige hert van Artemis afschiet en als boetedoening zijn dochter Iphigenia moest offeren. Yorgos Lanthimos geeft een geheel eigen draai aan het klassieke verhaal. In THE KILLING OF A SACRED DEER draait het om hartchirurg Steven Murphy (Colin Farrell), zijn vrouw Anna (Nicole Kidman) en hun kinderen Kim en Bob.

Door: Trudy Willems

Direct als de film begint met een zwart scherm en de zware klanken van het Stabat Mater van Schubert weet je dat je niet in een kinderfilm terecht bent gekomen.

Het perfecte artsengezin krijgt te maken met Martin (Barry Keoghan), de sinistere zoon van een overleden patiënt van Steven. Martin ontregelt het rustige leventje van de familie Murphy en dringt zich steeds verder op. Hij houdt de chirurg verantwoordelijk voor de dood van zijn vader en eist als genoegdoening dat Steven een van zijn dierbaren doodt om het evenwicht te herstellen. Zo niet, dan treedt een vloek in werking en zullen ze alle drie sterven.

Steven wordt gedwongen tot een onmenselijke offergave. De manier waarop hij bepaalt wie hij zal offeren is origineel, maar ook angstaanjagend en ongelooflijk spannend.

Het is duidelijk dat THE KILLING OF A SACRED DEER over schuld en boete gaat, maar ook over regels en hun uiterste consequenties. Wie legt wie zijn wil op? Bepaalt het hart of het hoofd? Wraak blijkt een bittere strijd zonder winnaars.

Maar er valt ook nog wel wat te (glim)lachen, bijvoorbeeld als Steven zich afvraagt of de taalvaardigheid van dochter Kim meer waard is dan het technische inzicht van zoon Bob.

THE KILLING OF A SACRED DEER met scenaristen Yorgos Lanthimos en Efthymus Filippou won in 2017 in het Film Festival van Cannes de prijs voor beste scenario. Dit vaste duo schept steeds een wonderlijk universum waarin absurde en verwarrende zaken normaal lijken te zijn. De film verdeelde in Cannes het publiek in fanatieke voor- en tegenstanders. Nu de film in roulatie is, kun je deze tweedeling nog steeds zien. Maar de sublieme acteerprestaties van de hoofdrolspelers worden door iedereen erkend. Het is dus zeker de moeite waard om THE KILLING OF A SACRED DEER te gaan beleven.

 • Hulde aan Nicole Kidman en Colin Farrell, die niet alleen prachtig spelen, maar de film in feite ook mogelijk maken. Ware originaliteit is schaars, maar Lanthimos behoort tot dat exclusieve gezelschap van filmmakers. Dit is een van de beste films van het jaar.
  NRC
 • Een regisseur die dergelijke emoties in één scène kan oproepen, is van grote klasse.
  Dagblad De Limburger
 • Duister, komisch, fascinerend: The Killing of a Sacred Deer is een typisch staaltje werk van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos en zijn voorlopige hoogtepunt.
  de Volkskrant
 • Lanthimos bewijst opnieuw een van de meest eigenzinnige, interessante Europese filmmakers van de laatste jaren te zijn.
  De Filmkrant
 • Curieuze mix van absurdisme, arthouse en horror die geen moment verveelt en naar het einde toe echt spannend wordt.
  VPRO Cinema
aan het zoeken...