Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
The Farewell Party Geweest
sluiten
The Farewell Party

The Farewell Party

Tal Granit & Sharon Maymon

Ilan Dar, Levana Finkelstein, Ze'ev Revach

Komedie, drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

95 minuten (zonder pauze)
Komedie, drama

Een film over doodgaan, die je laat lachen, kan dat? Ja. In Israël is geen palliatieve zorg of euthanasie toegestaan, en is de film, hoe zachtmoedig ook, onderdeel van een maatschappelijk pleidooi om daar verandering in te brengen.

We vertonen deze film in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek. De film zal kort worden ingeleid door dhr. Wiel Geraedts, gepensioneerd longarts Zuyderland en SCEN-arts en mw. Els Knapen, coördinator Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek. Na de film willen we je graag uitnodigen in de foyer, waar je een hapje en drankje kunt nuttigen en er gelegenheid is om met elkaar na te praten over de film. Het eerste drankje krijg je van ons aangeboden. 

Door: Mariet Hendrikx

Vijf vrienden gaan illegaal aan de slag, oprecht betrokken maar soms ook onbeholpen. Met sprekende beelden vertelt de film alle kanten die bij sterven horen: de ontroering maar ook huilen en lachen.

Yehezkel, 75 jaar oud en ingenieur, woont samen met zijn vrouw en enkele vrienden in een bejaardentehuis. Op een dag vraagt zijn vriend Max, die ernstig ziek is en veel pijn lijdt, om hem te helpen te sterven. Yehezkel fabriceert een machine waarbij zijn vriend zelf zijn moment van sterven kan bepalen. Een medebewoner, een voormalig dierenarts levert het dodelijk gif, een ex-detective zorgt voor het wissen van de sporen.

Het ethisch en emotionele dilemma bij Yehezkel en zijn vrienden groeit als er van medebewoners meer verzoeken binnenkomen en de vraag om hulp bij het sterven steeds dichter bij hun zelf komt. Door dicht op de huid te filmen wordt dit dilemma waar de groep vrienden zich mee geconfronteerd weet, voor de kijker zeer invoelbaar.

Ondanks het zwaar beladen onderwerp zijn de makers en de spelers (iconen uit het Israëlisch komediegenre) erin geslaagd een luchtige film te maken. Zo roept de vraag “Is er nog plaats in de hemel?”, die in aan het begin van de film aan de orde komt, al meteen een lachsalvo op.

Dit alles maakt The Farewell Party tot een vrolijke en tegelijkertijd integere film, die bij menig kijker nog lang zal nawerken en wellicht stof tot discussie oplevert. Al is het de makers van de film hier niet om begonnen.

De film won negen Israeli Film Academy Awards en de Publieksprijs in Venetië.

 • Ondanks het zware thema valt er volop te lachen.
  AD / Dagblad de Limburger
 • Scherpe dialogen.
  VPRO Cinema
 • Twee jonge Israëlische makers treffen precies de juiste toon.
  Trouw
 • Het regisseurs-en schrijversduo verstaat de kunst van timing en understatement.
  NRC
aan het zoeken...