Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
The Circle Geweest
sluiten
The Circle

The Circle

James Ponsoldt

Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega

Komedie, drama Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

110 minuten (zonder pauze)
Komedie, drama
Engels (NL ondertiteld)

THE CIRCLE is de verfilming van het gelijknamige hitboek van Dave Eggers. Eggers voert daarin een wereldbeeld op waarin iedereen in de zeer nabije toekomst volledig online wordt gevormd. Alles wat je doet wordt gevolgd in woorden en statistieken, maar ook in beelden. Over een paar jaar beschikken we over camera’s zo klein als een knikker die we overal kunnen plaatsen om elkaar in de gaten te houden. Dat klinkt anno 2017 voor de meesten van ons (nog) als een zware inbreuk op onze privacy.

Bij de Circle vinden ze privacy achterhaald en egoïstisch. Diefstal zelfs, “Privacy is theft.” Waarom niet alles delen met de wereld? Als je de genezing gevonden hebt voor een ziekte, of zelfs zoiets simpels als dat je weet waar de benzine het goedkoopst is, waarom zou je dat dan niet delen met de wereld? Je benadeelt anderen door de kennis niet te verspreiden. Door je interesses en kennis om te zetten in een digitaal algoritme wordt de wereld, en het maken van keuzes, voor jou en iedereen een stuk makkelijker. Kortom: een beter leven. Daarom is het motto van de Circle: “Iets weten is goed, maar alles weten is beter.

Mae Holland (Emma Watson) kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door TruYou, een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Het tijdperk van meerdere gebruikersnamen en wachtwoorden, betalingssystemen en identiteitfraude ligt dan achter ons. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

Terwijl ze snel opklimt op de carrièreladder wordt Mae door Eamon Bailey (Tom Hanks) aangemoedigd om te participeren in een ‘groundbreaking’ experiment dat de grenzen van privacy, esthetiek en uiteindelijk haar persoonlijke vrijheid behoorlijk opzoekt. Met haar deelname aan het experiment kan haar zieke vader (Bill Paxton) geholpen worden, maar het tast behoorlijk de levens en de toekomst van haar familie en vrienden aan. Daarmee stelt THE CIRCLE (zowel het fictieve bedrijf als de film) een aantal interessante vragen, met als belangrijkste: ‘welke prijs zijn we bereid om te betalen voor het vergaren van kennis’?

 • Geeft stof tot nadenken.
  Filmtotaal.nl
 • Het boek zorgde al voor de nodige stof tot nadenken over onze huidige cultuur en eigenlijk kan heztelfde gezegd worden over de verfilming.
  Filmdomein - 3,5 ster
 • De Telegraaf - 3,5 ster
 • The Circle biedt veel stof tot nadenken.
  Dagblad de Limburger
 • Duister toekomstbeeld.
  Het Parool
aan het zoeken...