Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Summer 1993 Geweest
sluiten
Summer 1993

Summer 1993

Carla Simon Pipó

Laia Artigas, Paula Blanco, Etna Campillo

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

97 minuten (zonder pauze)
Drama

De authentieke manier waarop in kleine treffende scènes het proces van acceptatie van een nieuwe gezinssituatie wordt geschetst is heel bijzonder: het is instructief te noemen. De film heeft zoveel oprechte aandacht voor de zesjarige hoofdpersoon Frida, dat is prachtig om te zien.

Door: Heleen Heins

Frida heeft haar beide ouders door een slopende ziekte verloren. Zij zal opgenomen worden in het gezin van een oom en tante. Zij verhuist hierdoor bovendien van de stad naar de boerderij. Zij krijgt een zusje van drie jaar oud erbij, waardoor ze niet meer enig kind is. Er is dus nogal wat te verstouwen voor een kind. Het hele aanpassingsproces wordt op de voet gevolgd: alle heuvels en dalen die door de kinderen beleefd worden, alle valkuilen voor de ouders, die ook gaandeweg hun aanpak leren. Dan uiteindelijk het eerste echte teken dat een nieuw gezin zich aan het vormen is. De eerste ronde is gewonnen!

De film kiest ervoor om dicht op de huid van de kinderen te blijven. Zo is er geen alwetende voice-over. We weten wat onze hoofdpersoon weet: wat zij bijvoorbeeld opvangt door een openstaand raam van de gesprekken van de volwassenen. Dat is dat er iets aan de hand was met de ziekte van haar moeder.

Uitdagend stapt Frida haar nieuwe wereld in, onderzoekend of er daar voor haar veiligheid is en of ze daar wel kan blijven. Heeft het leven misschien nog meer verlies voor haar in petto? Ze test alles uit. Frida is een krachtig kind en kan het bloed onder je nagels vandaan halen. Het wordt daarmee spannende cinema.

Regisseuse Carla Simon heeft een opmerkelijk talent om deze jonge kinderen naturel te laten spelen en toch alle verschillende gevoelens te laten zien die van dit innerlijke proces verhalen. Zonder in sentimenteel gedoe te vervallen. Maar met de rustige erkenning dat jonge kinderen heftige emoties beleven en op hun manier verwerken.

Als er een ‘vrouwelijke blik’ bestaat dan is dit aandachtige observeren er een voorbeeld van. Om Dana Linssen uit de Filmkrant te citeren: “Het is hartverscheurend in z’n kwetsbare aandacht voor detail.”

Beste Spaanse film van 2017. De film werd internationaal gewaardeerd: zeven prijzen waaronder in Berlijn: prijs voor beste debuutfilm met een aantekening voor de prachtige cinematography en de sensuele mis-en-scène.Elke (a.s.) vader en moeder zou SUMMER 1993 moeten gaan zien.

 • Turbulente jeugd vormt basis voor knappe film.
  De Volkskrant
 • Een ontroerend autobiografisch relaas.
  NRC
 • Onderliggende psychologie is tamelijk hartverscheurend.
  Elsevier
aan het zoeken...