Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Stalker Geweest
sluiten
Stalker

Stalker

Andrei Tarkovski

Aleksandr Kaydanovskiy, Alisa Freyndlikh

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

210 minuten
Drama

Deze klassieker van de Rus Andrei Tarkovski behoort tot het internationale filmcanon der besten. Geboren Sittardenaar en vaste filmrecensent van de Volkskrant, Kevin Toma, is groot fan en geeft deze middag een introductie op de film. Stalker is gerestaureerd en eindelijk in topvorm te zien in de bioscoop.

Deze filmvertoning is een samenwerking tussen De Domijnen en De Salon. Een kunstcollectief dat kunstenaars uit de gemeente onder het thema “Sittard, wat verbeeld jij je?” t/m zondag 27 januari een podium biedt in ons Museum voor Hedendaagse Kunst in Ligne.

Kevin Toma schreef afgelopen oktober bij de re-release van de film door EYE Filmmuseum Amsterdam een liefdevol betoog in de Volkskrant. “Dit is een film waarin ik zou willen wonen. Letterlijk. ” Deze zondag legt hij uit waarom en bereidt hij ons voor op onze weg door de ‘Zone’.

Een mysterieuze gids genaamd Stalker leidt een wetenschapper en een schrijver door de ‘verboden zone’, een hermetisch afgesloten terrein vol afval, waar de regels van het gezond verstand niet gelden. De mannen begeven zich op een spirituele reis door een gebied buiten de beschaving, met op de achtergrond de belofte dat geheime wensen van de reizigers vervuld zullen worden.

Stalker was in de jaren tachtig een cultfilm; de suggestie van nucleaire doem, de anarchistische verhaallijn en de industriële omgeving waardoorheen de drie mannen zich een weg banen, sloten naadloos aan op het no future-denken in menig kraakpand. ‘Het basisthema van Stalker is (…) het lijden van de mens die zijn gevoel van eigenwaarde heeft verloren’, schreef Andrej Tarkovski (1932-1986). In het oeuvre van de filmer-mysticus lopen dromen en herinneringen, heden en verleden dooreen. De regisseur viel op door zijn compromisloze houding: entertainment was uit den boze, filmen was Kunst en het leven van de mens een spirituele zoektocht.

EYE Filmmuseum Amsterdam presenteert in de herfst van 2019 een overzichtstentoonstelling van Tarkovski, die gepaard gaat met de re-releases van enkele klassiekers van zijn hand, waaronder De Spiegel. In de tentoonstelling worden groot geprojecteerde fragmenten uit zijn films gepresenteerd en zal niet eerder getoond materiaal uit Tarkovski’s privé-archief te zien zijn.

  • Een sublieme film.
    VPRO Cinema
aan het zoeken...