Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Sprakeloos Geweest
sluiten
Sprakeloos

Sprakeloos

Hilde van Mieghem

Viviane de Muynck, Stany Crets, Rik van Uffelen

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

105 minuten (zonder pauze)
Drama
Nederlands

Deze sterk autobiografische film is met een klein budget maar met veel liefde gemaakt. Zo treden de amateurtoneelspelers uit de kring van de moeder van Ton Lanoye op als figurant in de film. Lanoye noemt zichzelf een fan van de film en spreekt zijn waardering uit voor alle spelers. Met name Vivianne de Muynck die in de rol van de moeder een topprestatie levert. En Rik van Uffelen weet in de rol van de vader precies de juiste toon te raken.

Door: Mariet Hendrikx-Rademakers

“Een moeder wordt nooit een mens, maar blijft altijd een moeder.”

Deze zin, als ondertitel van de film, geeft precies de kern aan waar het hier om gaat. Je moeder te zien veranderen van een flamboyante amateurtoneelspeelster in een moeder die niet meer kan praten en haar contact met de wereld steeds verder verliest. Maar zij blijft je moeder. Deze pijnlijke ervaring vormt zo de motor achter zijn verzet als hij als zoon gaat optreden, wanneer in zijn ogen zijn moeder door haar verzorgers als nummer wordt behandeld.

Het advies van Ton Lanoye zelf: “Vergeet het boek als je naar de film gaat kijken en realiseer je dat de makers zich hebben geconcentreerd op een van de vele draadjes uit het boek: de relatie tussen de schrijvende zoon en zijn moeder die door een herseninfarct wordt getroffen.” Wij kijken vanuit het perspectief van de zoon. Hij worstelt met het schrijven van zijn nieuwe boek. Net als zijn moeder die door haar beroerte haar spraak verliest, verliest ook hij de taal; hij krijgt geen letter meer op papier.

Hij kan de ziekte van zijn moeder niet accepteren maar ervaart tegelijkertijd heel intieme momenten met haar. Hij komt weer een tijdje thuis bij zijn vader wonen, samen halen zij herinneringen op. Middels flashbacks worden wij deelgenoot van de liefde tussen zijn ouders maar ook van het verdriet over het verlies van een zoon.

Door de gekozen cameravoering, heel dicht op de huid van de spelers, word je als kijker deelgenoot van het gebeuren. Zo wordt er samen gelachen om menig hilarische scène, maar ook het verzet, het verdriet laten je als kijker niet onberoerd.

Kortom: SPRAKELOOS, een spraakmakende film.

Nú in de bioscoop: SPRAKELOOS

Een boodschap van Tom Lanoye:

Geplaatst door Paradiso Filmed Entertainment Nederland op donderdag 15 juni 2017

 • Een liefdevolle familiegeschiedenis.
  Nederlands Dagblad
 • Prachtige, dappere rol van VIviane de Muynck.
  Cinemagazine - 3,5 ster
 • Diverse scènes die erg ontroeren, met name vanwege het formidabele spel van De Muynk als moeder.
  VPRO Cinema
 • Sprakeloos kan bogen op delicaat acteerwerk van Viviane De Muynck.
  NRC
aan het zoeken...