Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Solaris Geweest
sluiten

Solaris

Andrej Tarkovski

Donatas Banionis, Natalya Bondarchuk

Science-Fiction
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

167 minuten (zonder pauze)
Science-Fiction

De existentiële klassieker van de Russische grootmeester Andrej Tarkovski is terug op het witte doek in een digitaal gerestaureerde versie. Unieke kans!

Wat zo fijn is aan het digitaal restaureren van klassiekers, zoals deze van Andrej Tarkovski, is dat we de films met de huidige techniek (met name ook ín de filmzalen, met de verbeterde beeld- en geluidkwaliteit) kunnen laten zien op een manier die het dichts bij de originele visie van de regisseur komt. Daarom durven we met gemak te zeggen dat je Solaris nog nooit zó mooi hebt kunnen zien.

Met Solaris begaf Tarkovski zich op het terrein van de sciencefiction. Geen flitsende ruimtegevechten, maar een meditatie en existentieel drama over menselijkheid en liefde. Een psycholoog wordt naar een ruimtebasis gestuurd om enkele vreemde gebeurtenissen te onderzoeken. De bemanning van een ruimteschip cirkelt om de ‘oceaanplaneet’ Solaris. Solaris blijkt in staat – hoe vreemd het ook mag klinken – onbewuste angsten en herinneringen te peilen en te materialiseren. Dromen worden, kortom, werkelijkheid: astronaut Kelvin wordt bezocht door zijn vroegere vriendin, die lang geleden zelfmoord heeft gepleegd. Uiteindelijk slaat de complete bemanning aan het hallucineren en raakt de werkelijkheid volledig uit zicht.

Solaris, naar het boek van Stanislaw Lem, is zeer invloedrijk gebleken; Steven Soderbergh maakte zelfs nog een remake met George Clooney. De film is vaak omschreven als de Russische variant op Kubricks 2001, A Space Odyssey, maar Tarkovski zelf distantieerde zich van die vergelijking. Ook wilde hij het ‘technische exotisme’ van de traditionele sciencefiction vermijden.

Dit is de tweede film in een reeks van klassiekers van Tarkovski die we dit najaar vertonen in het kader van de tentoonstelling die van 14 september t/m 6 december is te zien in EYE Filminstituut Amsterdam.

EYE wijdt dit najaar een solotentoonstelling en een filmprogramma aan de vermaarde filmer-mysticus en zoomt in op Tarkovski’s zoektocht naar existentiële waarheid. De tentoonstelling omvat unieke documenten – brieven, foto’s en Polaroids – die nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest. Meer informatie vind je hier.

aan het zoeken...