Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Silence Geweest
sluiten
Silence

Silence

Martin Scorsese

Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

161 minuten
Drama
Engels (NL ondertiteld)

Meer dan vijfentwintig jaar na het eerste idee voor de verfilming van de roman ‘Stilte’ van de Japanse schrijver Shusaku Endo is SILENCE er dan eindelijk. De nieuwste film van Martin Scorsese (!) speelt zich af in het Japan van de zeventiende eeuw, waar twee jonge Portugese priesters op zoek gaan naar hun vermiste mentor. Het brengt hen naar het mysterieuze en exotische land, waar hun geloof en alleen al hun aanwezigheid ten strengste verboden zijn…De titel verwijst naar het zwijgen van God in moeilijke tijden.

Vanwege zijn katholieke achtergrond voelde Scorsese zich persoonlijk zeer aangetrokken tot het verhaal; hij wilde zelf ooit priester worden. Het maken van de film werd een passieproject voor hem. Hij las het boek waar de film op gebaseerd is voor het eerst in 1988 toen het in zijn handen werd gedrukt door Paul Moore, de toenmalige aartsbisschop van zijn thuisstad New York, na een screening van zijn film THE LAST TEMPTATION OF CHRIST. “Een jaar later was ik in Japan aan het werken met Kurosawa aan DREAMS, waarin ik Vincent Van Gogh speelde, en toen besefte ik dat ik het boek móest verfilmen.” (Bron: demorgen.be)

Toch werd het geen gemakkelijke weg naar de verfilming. Scorsese en de scenarioschrijver konden het lange tijd niet met elkaar eens worden, financiers wilden niet investeren vanwege het ‘saaie’ onderwerp, acteurs die Scorsese wilde hebben zeiden nee om dezelfde reden en het vinden van de locaties duurde lang. Na het commerciële succes van Scorsese’s THE WOLF OF WALLSTREET begon het balletje te rollen. Financiers hadden er vertrouwen in, de Amerikaanse acteurs voor de hoofdrollen werden gevonden (Adam Driver, Andrew Garfield en Liam Neeson) en in Taiwan vond men de juiste locaties die door konden gaan als zeventiende-eeuws Japan.

Na 73 draaidagen in het voorjaar van 2015, deels in de modder en op gladde berghellingen, ging de film eind 2016 in wereldpremière in het Vaticaan voor vierhonderd prelaten en andere genodigden. Vanaf mei wijdt Filminstituut EYE in Amsterdam een tentoonstelling aan Scorsese. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid gepaard gaan met de digitale re-releases van RAGING BULL, GOODFELLAS en TAXIDRIVER.

 • De compromisloze visie van de regisseur dwingt respect af, en ook het intense acteerwerk, de vaak prachtige beelden en het ambigue slot maken indruk.
  VPRO Cinema
 • Martin Scorsese has made a film of grandeur and great fervour.
  The Guardian
 • Silence is een lange, heerlijk trage film.
  Het Parool
 • Duivels dilemma bepaalt epos.
  Dagblad de Limburger
 • Martin Scorsese keert terug naar de religieuze obsessies van zijn jeugd, in een bedaarde verfilming van de historische roman.
  NRC
 • Scorsese vindt een indringende vertelvorm voor het precieze moment waarop een religieuze ziel wordt gebroken.
  de Volkskrant
aan het zoeken...