Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Saint Omer Geweest
sluiten

Saint Omer

Alice Diop

Guslagie Malanga, Kayije Kagame

drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

122 minuten (zonder pauze)
drama

Saint Omer is een onthutsende en aangrijpende film over de twijfels die met moederschap gepaard gaan en over het aanhoudende racisme in Frankrijk.

 

De jonge schrijver Rama reist naar Saint Omer om het proces te volgen van Laurence Coly, een Senegalese immigrantenmoeder die terechtstaat voor de moord op haar baby. Rama is zelf zwanger en ontdekt veel parallellen tussen haar en Laurence. Saint Omer is een onthutsende en aangrijpende film over de twijfels die met het moederschap gepaard gaan en over het aanhoudende racisme in Frankrijk.

Centraal in Saint Omer staat Rama (Kayije Kagame), een journaliste die aan een boek werkt over Medea en binnenkort moeder wordt. Haar research brengt haar naar Saint Omer, waar ze het proces bijwoont van Laurence Coly (Guslagie Malanga): een jonge vrouw uit Senegal die in Frankrijk filosofie studeert en zwanger wordt van een oudere Fransman. Ze houdt de zwangerschap en de geboorte verborgen, en laat de baby bewust achter op het strand om meegenomen te worden door de vloed. Tijdens haar proces beweert ze dat ze behekst en vervloekt was. De haast onvatbare daad van de vrouw roept allerlei ongrijpbare geesten uit Rama’s eigen verleden op. Vragen rond oorsprong en opvoeding, en of ze zelf geliefd en gewenst was door haar moeder. Saint Omer is het fictiedebuut van bekroond documentairemaker Alice Diop, bekend van maatschappelijke Franse documentaires zoals Nous (2021). In 2016 volgde ze het proces waar de film op gebaseerd is. Met Saint Omer weet Diop geaccepteerde ideeën van perspectief, van subjectiviteit en objectiviteit uit te dagen. Saint Omer won al de Grand Prix voor beste film op het Filmfestival van Gent, de Zilveren Leeuw in Venetië en werd namens Frankrijk ingezonden voor de Oscars. In Nederland werd de film geselecteerd voor IFFR.
 • SAINT OMER, het schitterende speelfilmdebuut van de Franse regisseuse Alice Diop, gaat het er niet om te bepalen of Coly schuldig is, maar om te begrijpen wat er is gebeurd.
  TROUW
 • oor de manier waarop Diop haar vertelling structureert morrelt ze aan de maatschappelijke moederschapsideologie.
  NRC
 • Met haar onorthodoxe rechtbankdrama Saint Omer confronteert ze de toeschouwer met diens kijk op de ander: kunnen we de pleger van zo’n onbevattelijke daad ook voor meer aanzien dan een ‘monster’?
  Volkskrant

Kijk deze film ook op Picl

aan het zoeken...