Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Sage Femme Geweest
sluiten
Sage Femme

Sage Femme

Martin Provost

Catherine Deneuve, Catherine Frot, Olivier Gourmet

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

118 minuten (zonder pauze)
Drama

Nog niet eerder waren Catherine Deneuve en Catherine Frot samen te zien op het witte doek. Regisseur Martin Provost wist de vedettes van de Franse cinema te strikken voor de hoofdrollen in zijn tragikomedie SAGE FEMME. Ze spelen elkaars tegenpool. En dat doen ze met verve. Frot als introverte vroedvrouw en Deneuve als extravagante levensgenietster. Bijeengebracht door een pijnlijk voorval uit hun verleden gaan de vrouwen op zoek naar antwoorden. Ondanks of misschien juist door de grote karakterverschillen ontstaat er een vriendschap. Zo lukt het ze om met een nieuwe frisse blik naar elkaar en het verleden te kijken.

Door: Nicole Kluijtmans

Claire (Frot) is een intelligente en introverte vrouw die haar leven op de rit lijkt te hebben. Haar zoon is volwassen en  haar werk als vroedvrouw is tevens haar passie. En dan komt een oude bekende weer in haar leven. De vroegere minnares van haar vader, de egocentrische Béatrice (Deneuve), wil met zichzelf in het reine komen over haar relatie met Claire’s vader, nadat ze te horen gekregen heeft dat ze niet lang meer te leven heeft. Het onderwerp ligt nogal gevoelig bij Claire want zij houdt Béatrice verantwoordelijk voor de zelfmoord van haar vader.

Vooral Deneuve steelt de show als de ouder wordende en flamboyante Béatrice die overal maling aan heeft en doet waar ze zin in heeft. Zo gokt ze met geld dat ze niet eens heeft, rookt de ene sigaret na de andere en kan de whisky niet laten staan.

In de loop van de film wordt duidelijk dat achter dit excentrieke gedrag van Béatrice onzekerheden en angsten schuil gaan. Frot verbeeldt met overuiging de door de wol geverfde vroedvrouw Claire. Voor de film heeft ze overigens daadwerkelijk geholpen bij bevallingen. We zien hoe de serieuze Claire, die altijd bewust gezond heeft geleefd, dankzij Béatrice weer leert te genieten. En zij maakt op haar beurt Béatrice bewust van de fouten die ze in haar leven heeft gemaakt.

De titel van de film SAGE FEMME is op verschillende manieren uit te leggen. Zo verwijst de titel naar het beroep van Claire, maar je zou het ook letterlijk kunnen vertalen als wijze of brave vrouw. Of dit een verwijzing naar Claire of Béatrice is, mag de kijker zelf bepalen. Het is in elk geval een genot om de twee filmsterren te zien schitteren. De chemie spat van het doek. Hopelijk is dit niet de laatste film waarin ze samen spelen want het duo is een gouden greep.

 • De vertolkingen van de actrices zijn grandioos.
  Dagblad de Limburger
 • Een film met mooie kleine wendingen.
  Trouw
 • De show stelen: Catherine Deneuve kan het nog altijd. Al is het vooral de chemie met haar tegenspeelster Catherine Frot die van de Franse tragikomedie Sage Femme een prettig kijkstuk maakt.
  demorgen.be
aan het zoeken...