Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Roma | Winnaar van 3 Oscars Geweest
sluiten
Roma | Winnaar van 3 Oscars

Roma | Winnaar van 3 Oscars

Alfonso Cuarón

Yalitza Aparicio, Marina de Tavira

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

135 minuten (zonder pauze)
Drama

Winaar van de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.

Technisch virtuoos en inlevend: Alfonso Cuarón volgt een jaar uit het leven van een uiteenvallend middenklassegezin in het Mexico van de jaren 70. Winnaar van de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië en twee Golden Globes 2019. De film won o.a. de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.

Lees ook:

“U kúnt Alfonso Cuaróns meesterwerk Roma straks gewoon thuis op tv kijken. Maar ons advies: doe het niet.” Een artikel van de Volkskrant.

Het verhaal
Mexico-Stad, jaren 70. Cleo werkt als een inwonende dienstmeid en oppas voor een gezin uit de hogere middenklasse in het Roma-district. Wanneer de vader voor een verdacht lange zakenreis vertrekt, blijft zijn vrouw Sofia alleen achter. Cleo helpt Sofia en de kinderen door een moeilijke periode heen; zelf wordt ze gedumpt door haar zelfingenomen vriendje zodra hij ontdekt dat ze zwanger is. Beide vrouwen zouden binnenkort wel eens alleenstaande moeder kunnen worden. Maar het verschil in sociale status zal de toekomst voor de een heel anders bepalen dan voor de ander.

Over de maker
Alfonso Cuarón (Y tu mamá tambiénChildren of MenGravity) maakte met het semi-autobiografische Roma zijn meest persoonlijke film. De film is gedraaid op digitale 65mm en voorzien van een geluidsdesign dat in de bioscoop volop tot zijn recht komt.

Hoe aandachtig Cuaróns terugblik op zijn jeugd is, blijkt wel uit het setdesign – de regisseur liet zijn geboortehuis in detail nabouwen en vulde het met de ouderlijke meubels uit de familie. Roma is een waar gezinsdrama, vol Fellineske momenten en inlevende scènes. Samen zijn ze een ode aan de vrouwen die de jonge Cuarón hebben gevormd.

Cuarón won voor zijn film op het Filmfestival van Venetië afgelopen september de Gouden Leeuw, de prijs voor de Beste Film. Bij de uitreiking van de Golden Globe mocht hij twee beeldjes mee naar huis nemen, dat voor Beste Regie en voor Beste Niet-Engelstalige Film en tijdens de Oscarceremonie afgelopen februari de Oscars voor Beste Niet-Engelstalige Film, Beste Regie en Beste camerawerk.

Tekst gaat verder onder de video.

Netflix en bioscoop
Roma wordt gedistribueerd door Netflix en is daar ook al te zien. Films die door Netflix worden gedistribueerd in de bioscoop is een geheel nieuwe ontwikkeling die voor heel wat reuring zorgt in de internationale bioscoop- en film(festival)industrie. Het filmfestival van Cannes weigerde in mei 2018 om Netflixfilms te vertonen. In cinefiel Frankrijk beschermt een wet het voortbestaan van de bioscopen. Die wet stelt het namelijk verplicht dat er een zogenaamd ‘window’ (een bepaalde tijdspanne) tussen bioscooprelease en TV/online release zit. In het geval van Frankrijk drie jaar. Omdat die wet ingaat tegen het businessmodel van Netflix, trok het Amerikaanse bedrijf zich terug uit Cannes, maar was het wel zo slim om de grote hits van het festival aan te kopen voor de Amerikaanse markt. Zoals bijvoorbeeld Girl, de Belgische film en tevens Oscarinzending van de nog jonge Lukas Dhont.

Het filmfestival van Venetië, dat jaarlijks in september wordt georganiseerd, vond het kleine ‘window’ tussen bioscoop en onlinerelease minder erg en programmeerde in 2018 naast Roma van Cuarón ook The Ballad of Buster Scruggs van Joel en Ethan Coen. Die werd niet in de bioscoop uitgebracht, maar is exclusief te vinden op Netflix.

Scorsese en Netflix
Met The Irishman is regisseur Martin Scorsese in 2019 weer terug met een Italiaans-Amerikaanse gangsterfilm. Een genre dat hem in het verleden zijn grotere successen bracht. In de hoofdrollen Robert De Niro (als mafia hitman Frank “The Irishman” Sheeran), Al Pacino, Harvey Keitel en Joe Pesci! The Irishman is (uiteindelijk) ook gefinancierd door Netflix. Budgetschattingen lopen uiteen van 105 tot 140 miljoen dollar. 140 miljoen dollar voor een gewelddadige gangsterfilm. Ongeveer evenveel als blockbuster Black Panther (stripverfilming). Geen studio die dat wilde betalen, lees: dat risico wilde nemen. Netflix dus wel. Ook The Irishman wordt waarschijnlijk internationaal in de bioscopen uitgebracht. Volgens Robert De Niro geeft Netflix de film een release the way it should be, in a theater.”

Door de enorme budgetten waarmee de streaming-gigant werkt is het platform interessant voor filmmakers. Ze hoeven niet langer vele jaren met scripts langs studiobazen te slepen in de hoop op geld. Met een geschat investeringsbudget voor 2018 van rond de 13 miljard dollar, is Netflix een veilige haven voor zelfs de grote regisseurs op aarde. De nieuwe films van Orson Welles (nu al te zien), The Coen Brothers (nu al te zien), Guillermo del Toro en vele anderen zullen de komende jaren ook op Netflix te zien zijn. Die exclusiviteit is precies wat de streamingdienst probeert te bereiken. Uiteindelijk willen ze af van films van anderen (studios) en alleen nog maar eigen geproduceerde content aanbieden. Maar dan moet je wel sterke namen hebben om de kijker te lokken. En dat lijkt dus te lukken.

 • Alfonso Cuarón levert met Roma de meest levensechte, fijnbesnaarde film uit zijn carrière af.
  de Volkskrant
 • Meesterlijk. Schitterende scènes combineren lyriek met het alledaagse.
  NRC
 • Roma raakt het hart als liefdevol familieportret.
  Algemeen Dagblad / Dagblad de Limburger
 • Een van de meest bijzondere films van het jaar.
  Trouw
 • Roma is pure cinema, vol wonderschone, sereen bewegende zwart-witbeelden waarin van alles te ontdekken valt.
  VPRO Cinema
 • Roma is een schitterende, monumentale liefdesbrief.
  Het Parool
 • Intiem meesterwerk in zwart-wit.
  deMorgen.be
 • An epic of tearjerking magnificence.
  The Guardian
 • Cuáron’s magnificently crafted memoir. Best Film of 2018.
  British Film Institute / Sight & Sound Magazine
 • It’s absolutely fresh, confident, surprising and rapturously beautiful.
  The Hollywood Reporter
 • Alfonso Cuarón has created a heartfelt masterpiece.
  The Wrap
aan het zoeken...