Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Réparer les Vivants Geweest
sluiten
Réparer les Vivants

Réparer les Vivants

Katell Quillévéré

Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Anne Dorval

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

104 minuten (zonder pauze)
Drama

De zeventienjarige Simon raakt na een surfpartij betrokken bij een verkeersongeval. Als de artsen hem hersendood verklaren, moeten zijn ouders een ingrijpend besluit nemen over orgaandonatie. Ondertussen krijgt in Parijs een moeder van drie zoons te horen dat ze niet lang meer te leven heeft. In de hartverwarmende film RÉPARER LES VIVANTS volgen we het traject dat het hart van Simon aflegt. Met muziek van Alexandre Desplat.

Door: Nicole Kluijtmans

Voor haar derde rolprent heeft de Frans-Ivoriaanse cineaste Katell Quillévéré, bekend van het melodrama SUZANNE, gekozen voor een adaptatie van het gelijknamige boek van Maylis De Kerangal. RÉPARER LES VIVANTS gaat over de morele dilemma’s en de persoonlijke trauma’s van zowel de nabestaanden als de ontvanger. Maar ook de transplantatie en de procedure rondom orgaandonatie in het ziekenhuis komen uitgebreid in beeld. Net als het boek is de film min of meer een ode aan orgaantransplantatie.

Cinematografisch heeft Quillévéré een pareltje afgeleverd. Zo is alleen al de spectaculaire surfpartij, gefilmd op de branding van de golven, de moeite van het kijken waard. De daarop volgende scène waarin de jongeren zich doodrijden, gaat nu al door het leven als een van de meest poëtische en dramatische scènes ooit in de Franse cinema. De perfect uitgekozen cast en de fantastische soundtrack maken de film compleet.

In Nederland, waar vorig jaar de Tweede Kamer met een krappe meerderheid de nieuwe donorwet – die van iedereen die zich niet laat registreren een potentiële donor maakt – heeft aangenomen, is RÉPARER LES VIVANTS zeer actueel. De emotioneel beladen film neemt veel vooroordelen weg en maakt meteen duidelijk waarom de nieuwe wet zo belangrijk is. In een interview stelde Quillévéré dat ze met de film wil onderstrepen dat “een samenleving die levens verlengt een warme gemeenschap is.” Nu moeten we afwachten of de Eerste Kamer, die binnenkort moet besluiten over de donorwet, er net zo over denkt.

 • Intelligent, integer en ook aangrijpend.
  VPRO Cinema
 • Een tedere gracieuze film. Heel bijzonder.
  Trouw
 • Quillévéré vindt knap balans tussen kalmte en urgentie.
  de Volkskrant
 • Katell Quillévéré bewijst opnieuw dat ze een zeer getalenteerd, smaakvol filmmaker is.
  NRC
 • De openingsfase van Réparer les Vivants is een film op zich.
  Het Parool
aan het zoeken...