Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Rafaël
sluiten
Rafaël

Rafaël

Ben Sombogaart

Melody Klaver, Nabil Mallat, Medina Schuurman

Drama Film
€ 8,00
€ 6,00
€ 5,00
€ 6,00
Filmhuis de Domijnen - Kleine zaal
105 minuten (zonder pauze)
Drama
Nederlands

Rafaël is een spannend verhaal over dromen, standvastigheid en grenzeloze liefde. De film vertelt het aangrijpende, soms ongelooflijke verhaal van de Nederlandse Kimmy en Tunesische Nazir. Rafaël is gebaseerd op een echt gebeurd verhaal uit 2011 dat het wereldnieuws heeft gehaald.

Door: Leo Hendrikx

De Arabische Lente beloofde nieuwe perspectieven. De Nederlandse Kimmy en de Tunesische Nazir stappen in het huwelijksbootje. Dit ‘bootje’ strandt in de turbulentie van de Arabische Lente. De Tunesische bureaucratie heeft het huwelijk niet geregistreerd en dus krijgt Nazir geen visum om naar Nederland te reizen.

Wij zien dan het gevecht op twee fronten. Kimmy die vertwijfeld alles in het werk stelt om Nazir naar Nederland te halen en Nazir die ten einde raad voor de illegale overtocht over de Middellandse zee kiest, deze reis zelfs tweemaal doorstaat en beide keren opgesloten wordt in de hel van een vluchtelingenkamp op Lampedusa.

Beiden stuiten steeds op ‘regelgeving’ en ‘ambtenarij’. Simpele oplossingen worden steeds complexer doordat ambtenaren vluchten in Europese en nationale regelgeving; maar meer nog door het niet nemen van ambtelijke en menselijke verantwoordelijkheid.

Ben Sombogaart (Knielen Op Een Bed Violen, De Tweeling en Bride Flight) koppelt de twee verhaallijnen van Kimmy en Nazir met beelden uit gelukkiger tijden. ‘Romeo & Julia’ werken daarin beiden aan hun toekomst op een zonnig strand, een barretje en een duikschool.

De gebeurtenissen in Rafaël vonden in 2011 deels echt plaats. De makers zijn met Nizar en Winny (de echte namen) teruggegaan naar de plaatsen waar hun verhaal speelde. Schrijfster Christine Otten was daarbij uitgenodigd. Zij schreef onafhankelijk van het filmscript een spannend en actueel boek (Rafaël) over vluchtelingen, grenzen, dromen, wilskracht en liefde die regels, landsgrenzen en zelfs gevangenismuren overstijgt.

 • Jonge geliefden verstrikt in regelgeving.
  de Volkskrant
 • Adequaat in beeld gebracht en verteld door regisseur Sombogaart.
  VPRO Cinema
 • Veel semi-documentaire en dicht op de huid en de levens van de hoofdpersonen geschoten scènes werken zowel intiem als indringend.
  NRC
aan het zoeken...