Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Portret van een tuin Geweest
sluiten
Portret van een tuin

Portret van een tuin

Rosie Stapel

Jan Freriks, Daan van der Have

Documentaire
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

98 minuten (zonder pauze)
Documentaire
Nederlands

Op een eeuwenoud Nederlands landgoed werken een tuinman en een 85-jarige snoeimeester met passie en geduld aan het perfectioneren van de fruitbomen en gewassen. Een ode aan de tuin en zijn tuiniers. Aan het zaaien, poten, dunnen, snoeien en uiteindelijk oogsten. Begeleid door de prachtige luitmuziek van Jozef van Wissem.

Terwijl de seizoenen verglijden op een eeuwenoud Nederlands landgoed, werken een 85-jarige snoeimeester en de eigenaar in de moestuin aan de groei van de gewassen. Om dat goed te doen moet je bezeten zijn, vertelt de oude man in deze kalm observerende documentaire. Zelf is hij nog elke dag met zijn vak bezig. Alleen, was hij nog maar zestig en jong, dan zou het allemaal nog soepeler gaan. Al vijftien jaar werken de twee mannen aan een perenberceau, dat misschien dit jaar eindelijk van boven zal sluiten. Maar hoe dat te snoeien? En al die andere bomen, gewassen en kruiden die er groeien?

Ooit was er een leerstoel aan een universiteit, maar die is al jaren geleden opgeheven en nu dreigt al die kennis verloren te gaan. Gelukkig wil de jonge eigenaar dat voorkomen. Onder het snoeien en tussen de gesprekken door over het weer en de wereld, kijkt hij naar de eeuwenoude kunst van de snoeimeester en slaat de woorden in zich op. De snoeimeester is ondanks zijn hoge leeftijd onvermoeibaar en enorm bevlogen. Terwijl hij zich zorgen maakt over het verloren gaan van eeuwenoude kennis, stelt de jongere tuinman zich ten doel deze kennis en kunde over te nemen en door te geven. Ondertussen verstrijken de seizoenen.

De tuinvrouw werkt aan de groentebedden, de citrusbomen verlaten hun winterverblijf en er is een ontmoeting met de appelbloesemsnuitkever. Augustus is de apotheose met een schijnbaar oneindige oogst en een weelde aan kleuren, geuren en smaken. Terwijl de rust daarna langzaam terugkeert in de natuur, gaat het werk van de tuinman te midden van de vallende bladeren en de rijp op de takken gewoon door. Alles heeft zijn tijd.

Na de première op het International Film Festival Rotterdam reisde de documentaire door naar festivals in onder andere Berlijn en Parijs.

 • Een verstilde ode aan een bijzondere tuin.
  Algemeen Dagblad
 • Tuinieren is een hobby en uitlaapklep voor velen, maar nog niet vaak werd de essentie ervan zo treffend in beeld gebracht: onvoorwaardelijke overgave aan de natuur, dat is waar het om draait.
  Paradijsvogelsmagazine.nl
 • As you watch its diligent overseers at work, the movie feels like a Zen meditation on time, nature and human activity.
  The New York Times
 • Capturing one year in the life of this historic garden, the magnificent documentary Portrait of a Garden is a beautiful, transcendent viewing experience.
  TheFilmstage.com
aan het zoeken...