Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Parasite (Zwart-Wit versie) | Laatste kans Geweest
sluiten

Parasite (Zwart-Wit versie) | Laatste kans

Bong Joon Ho

Kang Ho Song, Sun Kyun Lee, Woo Shik Choi

Komedie, drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

132 minuten (zonder pauze)
Komedie, drama

Speciale versie van de Oscarwinnaar die zijn wereldpremière beleefde op het Internationaal Film Festival van Rotterdam afgelopen februari. Daarmee ging een lang gekoesterde wens van de Zuid-Koreaanse regisseur in vervulling.

Voor de verhaallijn van de film scroll je naar beneden.

Regisseur Bong Joon Ho bracht begin februari tussen alle award-gekte een spoedbezoek aan het Internationaal Film Festival van Rotterdam. De plek waar zijn internationale carrière 20 jaar geleden een kick-start kreeg met Barking Dogs Never Bite.

Anno 2020 ging op het festival een langgekoesterde wens van Bong in vervulling: een zwart-wit versie van één van zijn films. Het was eigenlijk alleen bedoeld als festival-special, maar de film werd zo lovend ontvangen door het internationale Rotterdamse filmpubliek (in twee dagen tijd schoot de film naar de nummer 1 positie in de publiekspoll), dat distributeur SeptemberFilm, die de kleurversie in de Nederlandse filmtheaters uitbracht, besloot de zwart-wit versie ook uit te brengen. En die is nu in Sittard. Maar let op: slechts vier vertoningen.

Bong gaf op het festival ook een ‘masterclass’ voor een stijf uitverkochte zaal in het Rotterdamse Hilton Hotel. De masterclass is in zijn geheel te zien via YouTube. In de clip hieronder legt hij uit waarom hij zo graag een zwart-wit versie van zijn film presenteert:

Leuk is de clip hieronder. Waarin een dame uit het publiek hem vraagt wie hij als eerste gaat bedanken op het podium als hij de Oscar voor Beste Film wint. Bong wuift de vraag lacherig weg en zegt zelfverzekerd: “Beste Film wordt 1917“. Drie weken later schrijft hij Oscar geschiedenis door als eerste buitenlandse film ooit de Oscar voor beste film wél te winnnen.

Het verhaal

Door: John Bouten

Deze sociale satire op zijn best van Bong Joon-Ho (Snowpiercer, Okja) is het verrassende, bij vlagen hilarische verhaal over een arm gezin dat steeds dieper infiltreert in het leven (en de chique villa) van de steenrijke en goedgelovige familie Park.

Het gezin dat tot voor kort nog pizzadozen vouwde om rond te komen, acteert en manipuleert er in de kapitale villa lustig op los. Vader wordt de chauffeur van het gezin, moeder de huishoudster en zoon en dochter ontfermen zich met toewijding over de beide kinderen Park. Met morele waarden en normen wordt daarbij – laten we het zacht uitdrukken – flexibel omgegaan.

Maar dan wordt het gezin verrast door een onvoorzien voorval. Het enorme huis blijkt ook nog een geheim te hebben. Het begin van de grote omslag in het verhaal en tevens de start van een duizelingwekkende achtbaanrit voor de kijker. Telkens wanneer je denkt te weten waar deze rit zal eindigen, ga je weer in volle vaart negentig graden de bocht om en moet je opnieuw met je ogen knipperen. Wees dus gewaarschuwd: fasten your seatbelts!

Bong fileert in deze hyperintelligente zwarte komedie de enorme kloof tussen arm en rijk. Hij koppelt vlammende maatschappijkritiek aan vlijmscherpe humor en totaal onverwachte twists. Dat alles weet hij dan ook nog eens op meesterlijke wijze te filmen.

aan het zoeken...