Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Moonlight Geweest
sluiten
Moonlight

Moonlight

Barry Jenkins

Mahershala Ali, Ashton Sanders, Naomie Harris

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

110 minuten (zonder pauze)
Drama
Engels (NL ondertiteld)

De winnaar van de Oscar voor Beste Film is weer terug in het filmtheater deze zomer. MOONLIGHT is een coming–of-age film. Het gaat over het individu tegenover de gemeenschap, de gemeenschap die jou wel mores leert. Of dit nu gebeurt in een achterstandsbuurt in Miami of elders, de problemen van het vormen van een eigen identiteit zijn zo invoelbaar gemaakt dat iedereen zich er in herkent. Dit intens gefilmd drama schetst jeugd, adolescentie en volwassenheid.

Door: Heleen Heins

Zoals gezegd is het vormen van een eigen identiteit in een maatschappij die van alles van je verwacht, een universeel gegeven en voor iedereen herkenbaar, en daarom is het ook mogelijk om je te identificeren met de jonge Little. Regisseur Barry Jenkins toont vooral de momenten waar Little steun en aandacht krijgt en dus hoop houdt op een ander leven.

Die steun en hoop vindt hij o.a. bij Juan, de lokale drugsdealer en pater familias van de wijk. We zien vooral Juans tedere kant, zodat we niet bang hoeven te zijn voor zijn imposante spiermassa. De scènes waar Juan Little leert zich te laten drijven in het water van de zee, dus leert een ander mens te vertrouwen, zijn ontroerend en wekken onze empathie op. Acteur Mehershala Ali won eind februari een Oscar voor zijn rol als Juan.

In de volgende episode volgen we de tot teenager uitgegroeide Little, die nu bij zijn naam Chiron genoemd wordt. Hij wordt door een andere acteur gespeeld. De moeilijke omstandigheden thuis worden duidelijker en school biedt daar geen tegenwicht tegen. Little was al ‘de andere’ die niet hoorde bij een vriendengroep, Chiron is dat nog meer. Hoe dapper hij ook zijn moeder verdedigt tegen zijn klasgenoten.

In de derde episode ontmoet hij als Black na 10 jaar de enige vriend uit zijn jeugd en vertellen zij elkaar hoe het hun vergaan is. Ook hier benadrukt de film de kwetsbaarheid van de mens en roept het begrip op. Dat is het knappe van deze intense filmervaring.

De pas 37-jarige regisseur Barry Jenkins baseerde het script van zijn tweede speelfilm (dat hij grotendeels schreef in Café Lord Byron in het centrum van Brussel) op het ongepubliceerde toneelstuk IN MOONLIGHT BLACK BOYS LOOK BLUE van Tarell Alvin McCraney en verwerkte er tevens autobiografische elementen in. Met succes, het script won de Oscar voor Best Adapted Screenplay. Beide mannen groeiden op in de achterstandswijk van Miami die ook in de film te zien is. Ook is de moeder van Little/Chiron/Black een combinatie van hun beider moeders (allebei verslaafd aan drugs). De Britse actrice Naomie Harris, die de hevig verslaafde moeder speelt, nam al haar scènes in slechts drie dagen op. Ze zat op dat moment middenin de Amerikaanse publiciteitstour voor de laatste James Bond film SPECTRE (waarin ze Moneypenny speelt). Ze ontving een Golden Globe, BAFTA en Oscarnominatie voor haar rol.

MOONLIGHT won dus de Oscar voor Beste Film, nadat eerder LA LA LAND door een verwisseling van de enveloppen tot Beste Film werd uitgeroepen.

 • Een schitterend, ingehouden meesterwerk.
  Dagblad de Limburger
 • Moonlight is een wondermooi universeel verhaal over identiteit, aanpassing en bevrijding, en over liefde.
  De Filmkrant
 • MOONLIGHT is een doorleefd drama over identiteit.
  NRC
 • MOONLIGHT is een breekbaar, modern en uitmuntend gespeeld meesterwerk. Dat drie acteurs hetzelfde personage spelen is niet nieuw, maar hier midden in de roos.
  de Volkskrant
 • Writer/director Barry Jenkins’ bold and uniquely told film about the struggle to accept one’s own sexuality is both heartbreaking and deeply relevant.
  The Guardian
 • Aangrijpend en prachtig gefilmd portret, waarin regisseur/scenarist Jenkins ons niet alleen laat kennismaken met een zeldzaam complex personage, maar ook met een wereld die we zelden tot nooit in de bioscoop zien.
  VPRO Cinema
 • Barry Jenkins\' movie about a troubled Miami youth becoming a man under tough circumstances is a flat-out masterpiece.
  Rolling Stone Magazine
aan het zoeken...