Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Manifesto Geweest
sluiten
Manifesto

Manifesto

Julian Rosefeldt

Cate Blanchett (x13)

Drama Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

95 minuten (zonder pauze)
Drama
Engels (NL ondertiteld)

Cate Blanchett schittert in deze opmerkelijke maar toch ook wel geestige film. In een dozijn verschillende verhalen brengt zij in dertien (!) wisselende gedaanten fragmenten van beroemde manifesten uit de negentiende en twintigste eeuw tot leven.

Door: Trudy Willems

De rollen die zij speelt variëren van zwerver tot huisvrouw en van kraandrijver tot onderwijzeres. Ook is ze te zien als verveelde rockzangeres en strenge Russische choreografe. MANIFESTO is grotendeels gefilmd in architectonische mijlpalen en monumenten rondom Berlijn en op indrukwekkende locaties zoals een verlaten fabrieksterrein en een vuilstort. Maar ook een futuristische omgeving ontbreekt niet, of een gewone schoolklas en een huiskamer.

De verhalen gaan in feite elk over een verschillende kunstvorm. Samen leggen die verhalen een rode draad bloot waarin een algemene visie over kunst is besloten. Tegelijkertijd drijft MANIFESTO ook de spot met de kunst(enaar). De schitterende beelden zijn overrompelend en lijken soms in tegenspraak met de woordenstroom. De veelzijdige Blanchett is in topvorm. Het geestige, onderhoudende en energieke MANIFESTO is een feest van ideeën en concepten die samen onze cultuur vormen. Laat je meevoeren door alles wat MANIFESTO te bieden heeft.Tijd om na te denken krijg je pas na afloop van de film.

Regisseur Julian Rosefeldt (1965, Duitsland) studeerde architectuur in München en Barcelona. Als kunstenaar staat hij bekend om zijn complexe, visueel indrukwekkende film- en video-installaties, variërend van documentair werk tot fictie. Hij is ook fotograaf. Zijn werk werd in talloze internationale musea geëxposeerd en opgenomen in de vaste collectie van onder andere het Museum of Modern Art in New York. Hij woont en werkt in Berlijn.

 • Dertien keer de beste actrice van onze tijd. Manifesto is een ambitieus, provocerend en in de beste traditie van de manifestenschrijvers ook explosief project van de Duitse kunstenaar Julian Rosefeldt.
  De Filmkrant
 • Fraai camerawerk en tour de force van Blanchett.
  NRC
 • Manifesto is minstens zozeer een hommage aan de onverwoestbare veranderdrift van de kunst als aan Blanchetts genie.
  de Volkskrant
 • Een van de interessantste films van het jaar. Echt filmisch zijn de overweldigende locaties.
  Het Parool
 • Levendig, inspirerend, hoogdravend, aanstellerig, actueel, poëtisch, boos, bevlogen, theatraal, contradictoir, humorvol en ongrijpbaar als de kunsten zelf.
  VPRO Cinema
aan het zoeken...