Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Manchester by the Sea Geweest
sluiten
Manchester by the Sea

Manchester by the Sea

Kenneth Lonergan

Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

138 minuten (zonder pauze)
Drama
Engels (NL ondertiteld)

We geven het prachtige MANCHESTER BY THE SEA met alle liefde nog een kans. Of eigenlijk geven we u nog een kans om deze film op het grote doek te bekijken. Elke minuut van de ruim twee uur is het dubbel en dwars waard. Casey Affleck speelt de rol van zijn leven als Lee Chandler, die na de dood van zijn broer de voogdij over zijn neefje Patrick krijgt. Verwacht geen dikke twee uur kommer en kwel: voor een film die te boek staat als drama valt er bijzonder veel te lachen. Affleck, het jongere broertje van Ben, ontving een Golden Globe en een Oscar voor zijn rol als Lee.

 

Door: Irma, Huis in ‘t Veld

Klusjesman Lee uit een buitenwijk van Boston repareert alles. Hij is een solitaire, mechanische man ongevoelig voor sociale codes. Vrouwen die hem ’s avonds aan de bar aanspreken, keert hij de rug toe. Mannen die hem aankijken, kunnen een klap krijgen. Mannen die hem niet aankijken ook. Zijn intrede roept vragen op: is hij zo geboren of geworden? Op een dag is het mis. Zijn oudere broer Joe overlijdt aan een hartkwaal. Hierbij laat hij zijn tienerzoon achter, waarover Lee de voogdij krijgt. Voor die voogdij over Patrick is Lee, zoveel is duidelijk, niet de meest geschikte persoon. Hij wil ook helemaal niet terug naar dat kustplaatsje, waar hij en zijn broer vandaan komen en zijn reputatie is blijven hangen: is dat dé Lee? Tijdens het verloop van de film sluiten flashbacks optisch naadloos aan bij het heden. Zo kom je als kijker steeds meer te weten over de schaduw, die over Lee’s leven hangt, evenals de schuld.

Neefje Patrick is, ondanks het plotselinge verlies van zijn vader en in tegenstelling tot zijn eigen oom, een jongen vol energie en levensvreugde. Dit ondanks het feit dat zijn moeder al jaren spoorloos is en hij er twee vriendinnetjes op na houdt. Eenmaal terug op de plek waar hij vandaan kwam, begint Lee terug te kijken op zijn verleden. Met name het weerzien met zijn ex-vrouw Randi zorgt voor pijnlijke herinneringen. Tijdens de ruim twee uur durende film krijgt Lee ruimschoots de tijd om zijn zaken op orde te krijgen. Het lichaam van zijn overleden broer wordt immers in de vriezer bewaard tot de lente aanbreekt en de grond zacht genoeg is om hem in te begraven.

Familievriend George is de enige die zijn zaken wel op orde heeft. Hij staat altijd klaar met steun en goede raad en kan leunen op een hechte familieband. Hij is niet bang om zijn mening te ventileren. George belichaamt het zuivere geweten en het morele kompas dat bij al zijn omstanders danig in de war is.

Er wordt in deze film niet bespaard op de somberte, maar zelden viel er zo veel te lachen in een tegelijk loodzwaar drama. Humor die veelal wordt geput uit het onvermogen tot contact tussen Lee en zijn rouwende surrogaatzoon.

 • A minor-key masterpiece.
  The Guardian
 • Formidabel.
  Het Parool
 • Oscarkandidaat Manchester by the Sea begint als traditioneel rouwdrama, maar scheurt alle bijbehorende verwachtingen aan stukken. Onvergetelijk.
  de Volkskrant
 • MANCHESTER BY THE SEA is een film die langzaam onder de huid van de kijker kruipt. Een fascinerend schouwspel.
  Dagblad de Limburger
 • Affleck maakt diepe indruk met zijn ingehouden hoofdrol.
  VPRO Cinema
 • Een groot drama heeft klusjesman Lee voor altijd getekend. Casey Affleck excelleert in een ijzersterk familiedrama.
  Filmtotaal.nl
aan het zoeken...
Geef uw mening
Logo

Geef ons uw mening over deze pagina.