Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
LUSTRUM FILMHUIS Tulipani Geweest
sluiten

LUSTRUM FILMHUIS Tulipani

Mike van Diem

Gijs Naber, Anneke Sluiters, Giancarlo Giannini

Komedie, drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

90 minuten (zonder pauze)
Komedie, drama
Nederlands

Sprookjesachtig komedie-drama dat zich afspeelt in het schitterende landschap van Zuid-Italië

TULIPANI vertelt het verhaal van de Zeeuwse boer Gauke (Gijs Naber) die na de watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil en in vijf dagen tijd (!) naar Italië fietst. Hij laat zijn geliefde Ria in Nederland achter met de belofte dat ze elkaar in betere tijden weer zullen zien. Hij strijkt neer in de regio Puglia, in de hak van de Italiaanse laars, waar hij op miraculeuze wijze tulpen weet te kweken en daardoor uitgroeit tot een levende legende. Ria weet hem te vinden en toont hem zijn dochter Anna. Alles lijkt nu goed te gaan, maar het gezinsgeluk is van korte duur, want het leven heeft andere plannen met Ria en Gauke. Als de ge-emigreerde volwassen Anna vanuit het Canadese Montreal jaren later terugkeert naar Puglia, ontdekt ze dat de invloed van haar vader en de nasleep van gebeurtenissen in het verleden nog steeds duidelijk aanwezig zijn.

De hoofdrollen in TULIPANI zijn voor Gijs Naber (Gouden Kalfwinnaar voor AANMODDERFAKKER) aanstormend talent Anneke Sluiters, de Italiaanse steracteur Giancarlo Giannini (QUANTUM OF SOLACE, CASINO ROYALE) en de Canadese actrice Ksenia Solo (BLACK SWAN). TULIPANI beleefde zijn wereldpremière op het Toronto International Film Festival.

Mike van Diem liet met DE SURPRISE  al zien dat een romantische komedie meer kan zijn dan een simpel liefdesverhaaltje met bijbehorende camerabeelden. Zoals hij het zelf verwoordde bij de release van DE SURPRISE: ook een romantische komedie kan wel echt cínema zijn (hoewel het gros van de Nederlandse romcoms ons jammer genoeg anders doet geloven). Binnen het universum van film kan alles. Net als in DE SURPRISE weet hij in TULIPANI de kijker mee te slepen in een filmische vertelling waarin een vleugje fantasie niet geschuwd wordt. Hij maakt daarbij gebruik van o.a. flashbackvertellingen, grootse en wijde camerashots en mooie, in dit geval meeslepende Italiaanse filmmuziek. Het resultaat is een fijne fantasievolle drama-komedie in een prachtig Zuid-Europees landschap.

De in Sittard opgegroeide Van Diem ontving in 1998 uit handen van actrice Sharon Stone de Oscar voor beste Niet-Engelstalige Film voor KARAKTER. Na een afwezigheid van zeventien jaar kwam hij in 2015 terug met DE SURPRISE. Nu is er gelukkig al snel TULIPANI. De film is niet hélemaal van zijn hand. Hij nam in 2016 de regie over van Marleen Gorris, die moest afhaken wegens een burn-out. Mike van Diem en Marleen Gorris hebben twee bijzondere dingen gemeen: beiden groeiden ze op in Limburg (Marleen in Roermond) en beiden wonnen ze de Oscar voor beste Niet-Engelstalige film. Mike dus in 1998, Marleen twee jaar eerder voor ANTONIA.

aan het zoeken...