Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
ANIMI: Louise en Hiver Geweest
sluiten
ANIMI: Louise en Hiver

ANIMI: Louise en Hiver

Jean-François Laguionie

Diane Dassigny (Stem), Dominique Frot (Stem)

Animatie Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

75 minuten (zonder pauze)
Animatie

In prachtige aquarelkleuren schetst LOUISE EN HIVER het beeld van een wijze vrouw die terugkijkt op haar leven, terwijl ze een winter in een zelfgebouwd hutje op een verlaten strand doorbrengt. Ze ziet dat er overal leven is om haar heen en ontmoet onverwacht gezelschap. Ze ontdekt vergeten herinneringen en hervindt haar veerkracht. Gemaakt door de legendarische nestor van de Franse animatiefilm. Pareltje.

Door: Heleen Heins

Louise gaat iedere zomer naar de kust van Noordwest-Frankrijk, waar ze vandaan komt. Op een dag mist ze de laatste trein naar haar vakantiedorpje, waardoor ze alleen achterblijft in het verlaten dorpje. Ze hoopt dat haar kinderen haar zullen zoeken, maar moet de nacht op het strand doorbrengen. Louise besluit er het beste van te maken en te blijven, met het onverwacht heuglijke vooruitzicht op een simpel bestaan zonder angst of zorgen. Als een vrouwelijke Robinson Crusoë gaat ze aan de slag. Ze bouwt een primitief onderkomen, leeft van wat de zee haar geeft en krijgt gezelschap van een aandoenlijke zwerfhond. In flashbacks en dromen zien we fragmenten uit haar leven,

Net zoals THE SENSE OF AN ENDING gaat deze film over herinneren. Dat een heftige gebeurtenis kan bewerkstelligen dat je daarna je leven op halve emoties leeft en dat je, zoals Louise geholpen door de eenzaamheid en de rust van de zee en ook haar dromen, je weer gaat herinneren wat belangrijk was voor je en wat schokkend was maar toch herinnerd wil worden. Dan wil je ook weer leven en kan je zelfs als oude vrouw die naar rust verlangt, een zomer met badgasten weer aan. Met de hand in pasteltinten gemaakt door de kunstenaar Jean-François Laguionie en later met de computer omgevormd tot animatiefilm, is dit een zeldzaam juweeltje geworden.

 • Louise en Hiver is een zomerse meditatie, een metafoor voor tijd en – onvermijdelijk – ouderdom en dood. Maar zacht als een droom.
  NRC
 • Het melancholieke en toch vederlichte animatiedrama heeft een fijnzinnige kijk op de kunst van het alleen-zijn. Zo kalm als Laguionie de plot ontvouwt, zo ingetogen is ook zijn animatiestijl.
  de Volkskrant
 • Wijs en grijs, een vrouw in de winter van haar leven.
  Trouw
 • Delicaat, scherpzinnig en een tikje ondeugend.
  VPRO Cinema
 • Vele mooie scènes. Een klein saluut aan het leven.
  De Filmkrant
aan het zoeken...