Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Lion Geweest
sluiten
Lion

Lion

Garth Davis

Dev Patel, Rooney Mara, David Wenham, Nicole Kidman

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

118 minuten (zonder pauze)
Drama
Engels (NL ondertiteld)

Het waargebeurde verhaal van een vijfjarig jongetje dat rondzwerft in de straten van Calcutta, zestienhonderd kilometer verwijderd van zijn familie. Uiteindelijk wordt hij geadopteerd door een Australisch stel. Vijfentwintig jaar later gaat hij op zoek naar zijn Indiase familie. LION werd genomineerd voor zes Oscars, waaronder Beste Film.

Door: Sis Achten

Het script van LION is gebaseerd op het boek A Long Way Home van Saroo Brierley. De twee broertjes Saroo en Guddo wonen ergens in een klein stadje in India. Hun moeder is arm en daarom proberen de jongens klusjes te vinden waarmee ze een beetje geld kunnen verdienen. Dan gebeurt er iets vreselijks: de broertjes raken elkaar kwijt. Moe van het lopen rust de jongste, de vijf jaar oude Saroo, even uit in een treinwagon. Als hij wakker wordt, rijdt de trein en hoe hard de jongen ook schreeuwt, hij stopt niet.

Na enkele dagen arriveert Saroo in Calcutta waar hij niemand kan verstaan omdat er een andere taal wordt gesproken. Tot overmaat van ramp weet de jongen niet hoe het plaatsje waar hij vandaan komt heet. Al snel ontfermt een weeshuis zich over Saroo en zorgt ervoor dat hij door een Australisch stel wordt geadopteerd. Eenmaal in zijn nieuwe vaderland groeit de jongen op in welvaart. Hij wordt verliefd, geniet van een succesvolle carrière en lijkt alles te hebben wat hij zich maar kan wensen. Maar dan komen de herinneringen aan die eerste jaren van zijn leven terug en gaat Saroo zich afvragen voor welk leven hij eigenlijk moet kiezen.

De film werd genomineerd voor zes Oscars, waaronder Beste Film en Beste Mannelijke Bijrol (Dev Patel, bekend van o.a. SLUMDOG MILLIONAIRE en THE BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL). Nicole Kidman speelt zo overtuigend Saroo’s adoptiemoeder dat veel critici verwachtte dat ze voor deze rol de Oscar voor de Beste Vrouwelijke Bijrol in de wacht zou gaan slepen. Helaas, de prijs ging naar Viola Davis voor haar rol in Denzel Washington’s FENCES. Ook de achtjarige Sunny Pawar, die de jonge Saroo speelt, wordt geroemd voor zijn acteerprestaties.

Natuurlijk zijn er al veel films gemaakt die gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal en meestal wordt de hoofdpersoon beroemd en succesvol. LION is anders: dit is iemand van wie we nog nooit gehoord hebben en toch raakt zijn verhaal ons diep.

 • Lion is een oprechte tranentrekker. Prachtig en gevoelig gespeeld door zowel Dev Patel als adoptiemoeder Nicole Kidman. Kleine Sunny Pawar steelt als jonge Saroo ieders hart.
  Dagblad de Limburger
 • Intelligent, heartfelt film.
  The Guardian
 • Regisseur Garth Davis vertelt het fijnzinnig, met de camera altijd op ooghoogte van Saroo. Zo raakt de kijker met hem verbonden en wordt de tragiek van een jongetje dat verloren raakt in een gevaarlijke metropool benadrukt. Neem zakdoekjes mee.
  NRC
 • Een rauw en energiek drama dat de Oscarcampagne rechtvaardigt.
  de Volkskrant
aan het zoeken...