Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Lady Macbeth Geweest
sluiten
Lady Macbeth

Lady Macbeth

William Oldroyd

Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton

Thriller
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

90 minuten (zonder pauze)
Thriller
Engels (NL ondertiteld)

Ergens in het Victoriaanse Engeland wordt de mooie Katherine uitgehuwelijkt aan Alexander, de zoon van Boris, een rijke mijneigenaar. Alexander is een zwakke man die emotioneel is beschadigd door zijn dominante en wrede vader. Diezelfde vader wil nu ook Katherine kortwieken: ze moet een onderdanig vrouwtje zijn dat altijd binnen blijft. Maar het lukt deze jonge vrouw te ontsnappen aan haar liefdeloze huwelijk en ergens anders passie en seksuele ontlading te vinden. Als u nu denkt “zoiets heb ik al eens gezien”, dan heeft u het mis! Deze film speelt met uw verwachtingen en ontvouwt zich als een ware thriller.

Door: Sis Achten

LADY MACBETH is niet – zoals voor de hand zou liggen – gebaseerd op het bekende werk van Shakespeare, maar op een novelle van de Russische schrijver Nikolai Leskov: Lady Macbeth uit het district Mtsensk (1865). Natuurlijk heeft Leskov zijn titel niet zo maar gekozen. Hoe zat het ook al weer? Shakespeares Lady Macbeth is ongetwijfeld een van de machtigste personages uit de literatuur. Haar enige ambitie is koningin worden en daar mag best wat bloed voor vloeien. Voortdurend slaagt ze erin haar man voor haar karretje te spannen en maar weinig mensen kennen haar ware karakter: achterbaks, bikkelhard en meedogenloos. Uiteindelijk blijkt ze toch een geweten te hebben en pleegt ze zelfmoord.

Terwijl Leskovs verhaal zich uiteraard in Rusland afspeelt, is de handeling in LADY MACBETH verplaatst naar Engeland en Katerina werd Katherine. Dit is het filmdebuut van regisseur William Oldroyd, die tot nu toe alleen theaterproducties regisseerde. Oldroyd slaagde erin LADY MACBETH met een ongelooflijk klein budget (€ 500.000) en in slechts 24 dagen te filmen. Alles is karig: de muziek, de locaties, de kostuums. Wonderwel versterkt deze karigheid alleen maar het ijskoude beeld van Katherines leven zoals het zou zijn gebleven als ze het heft niet in eigen handen had genomen.

Diverse thema’s zijn verweven in het verhaal: geweld, ras, afkomst, misbruik en natuurlijk de onderdrukking van de Victoriaanse vrouw. Hoofdrolspeelster Florence Pugh slaagt er uitstekend in de sensualiteit en ingehouden, onderhuidse woede van haar personage in beeld te brengen: Katherine is zowel slachtoffer als dader.

Volgens Oldroyd vinden mensen die van kostuumfilms houden, zijn film mooi omdat hij anders is, terwijl mensen die het genre haten, LADY MACBETH een fijne film vinden omdat het geen doorsnee kostuumdrama is. Een ding is zeker: u zult Katherine niet gauw vergeten.

 • Magistraal. Dit is een heel goeie film.
  NRC
 • Verwacht geen kasteelromantiek, want al snel wordt deze donker-feministische film de Shakespeareaanse tragedie die de titel belooft.
  VPRO Cinema
 • Lady Macbeth blijft ver van keurige kostuumfilmconventies. Het giftige en sensuele spel geeft uiting aan het verzet van Katherine.
  de Volkskrant
 • Florence Pugh electrifies as a teenage bride stuck in a suffocating marriage.
  The Guardian
 • Lady Macbeth blinkt uit door de eenvoud waarmee dit drama wordt verteld.
  Dagblad de Limburger
 • Oldroyds enscenering is verfrissend sober. Verrukkelijk simpel. Die eenvoud sijpelt door in de cinematografie en de montage.
  De Filmkrant
 • De 19-jarige actrice Florence Pugh speelt haar rol nieuwsgierig als een puppy, brutaal als een roodborstje, onweerstaanbaar slim.
  NRC
aan het zoeken...