Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Barockfestival – La Mort de Louis XIV Niet beschikbaar
sluiten
Barockfestival – La Mort de Louis XIV

Barockfestival – La Mort de Louis XIV

Albert Serra

Jean-Pierre Léaud, Patrick d'Assumçao, Marc Susini

Drama
Niet beschikbaar
115 minuten (zonder pauze)
Drama

Op 1 september 1715 sterft Lodewijk XIV van Frankrijk in zijn paleis in Versailles aan gangreen. In zijn verduisterde slaapvertrek is het tijdens zijn laatste dagen een komen en gaan van vertrouwelingen en artsen. De mythische status van de Zonnekoning en diens fysieke lijdensweg komen samen in de memorabele vertolking door Jean-Pierre Léaud. Deze film komt speciaal voor het Barockfestival ruim een maand voor de landelijke release naar Sittard. Unieke kans dus om deze film al te zien! Vertoning met Nederlandse ondertiteling.

In de duistere paleisvertrekken, door kaarsen belicht in een schitterend Rembrandtesk palet, trekt een stoet van gezagsdragers en hulpverleners langs het bed van de aan gangreen stervende vorst. Onmiskenbaar is hij nog altijd de machtigste man van een Europa dat met één voet – een pijnlijk rottende voet – in de moderne, rationele tijd stapt, terwijl de ander nog vastzit in het slijk der middeleeuwen. Of andersom. Zijn vrouw Madame de Maintenon, zoon Louis XV en zijn dokter Fagon vrezen voor zijn laatste adem en proberen het langzame verval van de koning te verdoezelen voor het volk, ten einde de toekomst van Frankrijk zeker te stellen.

Met LA MORT DE LOUIS XIV continueert regisseur Albert Serra een reeks radicale films die gekenmerkt wordt door herschepping van historische onderwerpen. Zijn benadering van cinema is schilderachtig mooi en humoristisch. Voor de eerste keer, en met wereldwijd succes, werkte Serra hier met professionele acteurs: de performance van icoon Jean-Pierre Léaud als de Franse Zonnekoning maakt de film tot een van de absolute hoogtepunten van het jaar.

De Catalaan Albert SERRA (1975, Spanje) is afgestudeerd in Spaanse filologie en literatuurwetenschap. Hij schrijft, regisseert en produceert theaterstukken en films. Die laatste hebben vaak Europese mythen en literatuur tot onderwerp. In 2001 richtte Serra het productiebedrijf Andergraun Films op. Zijn tweede speelfilm HONOR DE CAVALLERíA werd door Cahiers du Cinéma (vooraanstaand Frans filmblad) gerekend tot de tien beste films van 2007. In 2013 vertoonde Centre Pompidou een retrospectief van zijn werk. HISTORIA DE LA MEVA MORT is bekroond met een Gouden Luipaard op het filmfestival van Locarno in 2013. Voor LA MORT DE LOUIS XIV ontving Serra in 2016 de Prix Jean Vigo. De Prix Jean Vigo is een in 1951 ingestelde Franse filmprijs, genoemd naar de regisseur Jean Vigo. Ieder jaar, op de geboortedag van Vigo, selecteert een jury van Franse critici, filmmakers en voorgaande winnaars een of twee Franse filmmakers die in hun optiek, net als Vigo, “een originele stijl hebben en onafhankelijk van geest zijn”.

Tekst door IFFR.com en Wikipedia.nl

In het kader van het Barockfestival organiseren we een dag later, op donderdag 22 juni, een speciale avond rondom pianist Ivo Janssen met een documentairefilm over en een concert door Ivo: BACH & BETON.

 • A series of exquisitely composed images, each one lit like an Old Master painting with the soft glow of candlelight.
  Roger Ebert
 • Léaud\'s finest onscreen creation since The 400 Blows.
  Indiewire
 • It is the attention to detail and the refusal to compromise that allows Serra to create such a compelling, coherent vision.
  Screen International
 • This film is sober, meticulous and entirely convincing in its depiction of period and mortality.
  The New York Times
 • Surely the most beautiful film at Cannes 2016. One of Sight & Sound’s best films of 2016.
  Sight & Sound
 • The vividness of the realization — with a sound design that emphasizes every chew and tick of the clock — makes the movie continually engrossing.
  Variety - 3,5 ster
aan het zoeken...
Geef uw mening
Logo

Geef ons uw mening over deze pagina.