Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Koolhovens Keuze • Booze & Dope
sluiten

Koolhovens Keuze • Booze & Dope

Martin Koolhoven

Film
180 minuten
Film

Film: Dazed & Confused

 

Regisseur Martin Koolhoven (Brimstone, Oorlogswinter) neemt je mee op reis door de filmgeschiedenis aan de hand van een door hem gekozen filmheld(in) of thema.

 

Op 9 juni is de hoofdfilm: 

Dazed & Confused van Richard Linklater (regisseur van o.a. Boyhood)

 

Martin: “Booze & Dope. Mij kun je d’r voor wakker maken. Alle gekheid op een stokje; er zijn heel wat interessante films die over de geestverruimende en -bedwelmende middelen gaan en dat levert natuurlijk een tof uur aan scènes en duiding op. Van serieus drama als The Verdict tot het laatste echt grote komische filmduo Cheech & Chong. Een drankje mee de zaal in, is aan te raden.”

 

•••

 

Koolhovens Keuze is een filmtheaterprogramma dat 4 keer per jaar wordt gepresenteerd door Martin Koolhoven. Ieder kwartaal één voorstelling per theater. Elk kwartaal heeft een eigen thema waar rondom de fragment- en filmkeuze hangt. Maar – let wel –  ieder theater heeft weer zijn eigen hoofdfilm.
Het eerste uur behandelt Martin a.d.h.v. filmfragmenten die hij heeft uitgekozen over het onderwerp, na de pauze volgt een hoofdfilm, natuurlijk in lijn met het thema van de avond.

Austin, Texas, 1976. Zonder vast patroon of verhaal volgen we hoe enkele scholieren hun laatste schooldag beleven. Er zijn bizarre inwijdingsrituelen, liefdesaffaires die beginnen en eindigen, overvloedig drankgebruik en vooral grote verveling – ook al zijn de scholieren doorlopend op jacht naar tickets voor het Aerosmith-concert in de stad. Een American Graffiti of Diner voor de jaren 1970, zoals beleefd door regisseur/scenarist Linklater zelf. De film geeft een treffend tijdsbeeld en zit vol ironische observaties en rake typeringen. De grotendeels debuterende cast bevat veel inmiddels bekende gezichten (Ben Affleck, Matthew McConaughey, Milla Jovovich), en de soundtrack bestaat integraal uit seventies-hits.

 

  • Dazed & Confused kijken voelt aan alsof je door iemands fotoalbum bladert
    Volkskrant

Artikel Volkskrant van Kevin Toma “Eind mei 1976 wordt een stel tieners gevolgd terwijl ze het einde van hun schooltijd vieren. Vrijwel elke scène is in wietnevelen gehuld of in drank gedrenkt en na de laatste schoolbel is het keten geblazen met de ontgroening van de nieuwe lichting scholieren als eerste prioriteit.

De scènes zijn anekdotisch, de soundtrack zit vol lekkere rockmuziek, een echt verhaal is er niet. Dat laatste maakt Dazed and Confused toch al een echte Linklater-film. Eentje waarin een plot minder belangrijk is dan het bijna onvatbare moment waarop verliefdheid gaat smeulen, een gesprek verdieping krijgt, of jeugdige onbezonnenheid verlamd raakt door de angst voor het volwassen zijn. Heel herkenbaar, die schoolverlatingssfeer….beroemde acteurs die hier nog aan het begin van hun carrière staan: een piepjonge Ben Affleck en debutant Matthew McConaughey. Een onversneden Linklateriaans effect is dat het: dat film kijken opeens aanvoelt alsof je door iemands fotoalbum bladert.

bron: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/dazed-and-confused~be3ac669/

aan het zoeken...