Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Knife in the Clear Water Geweest
sluiten
Knife in the Clear Water

Knife in the Clear Water

Xuebo Wang

Chenghua Li, Shengcang Yang

Drama Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

93 minuten (zonder pauze)
Drama

Deze film is van een adembenemende schoonheid. De beelden lijken wel schilderijen. De belichting doet denken aan grote schilders als Rembrandt en Vermeer. Het verhaal is simpel: aan het begin van de film wordt een vrouw begraven. Haar man en de zoon met zijn vrouw en kinderen blijven achter. De zoon wil graag de stier opofferen voor een ceremonie ter ere van zijn moeder. 

De vader heeft daar zichtbaar moeite mee, maar respecteert de wens van zijn zoon. De stier voelt zijn dood als het ware aankomen en stopt met eten en drinken. Hij ziet het ‘mes in het heldere water’ dat hij geacht wordt op te drinken. 

De film speelt zich af bij de Hui-Chinezen, een bevolkingsgroep in China, die het islamitisch geloof aanhangt. Ze zijn verwant aan de Han-Chinezen, met als grootste verschil de islam. Bij een volkstelling in 2000 waren er bijna 10 miljoen mensen die zich tot deze bevolkingsgroep rekenden. De Hui zijn van verschillende afkomst, maar de meesten komen uit het oosten van China waar Arabieren hen bekeerd hebben tot de islam.

Elke shot is uitgekiend. De zorgvuldige composities refereren aan grote Russische meesters als Andrey Tarkovski en Andrey Zvagintsev. Kortom: een verhaal met een geweldige intensiteit op uiterst poëtische wijze vertelt. Innemende, gestileerde personages die niet veel praten, die aan één woord genoeg hebben. Het leven op het platteland, waar langzaam de stad zijn intrede doet. Het formaat van de film is bijzonder. Je zou in eerste instantie een breed panoramisch beeld verwachten voor de weidse landschappen waar het verhaal zich in afspeelt. Maar regisseur Wang kiest juist voor het integendeel: een bijna vierkant, tot in de perfectie gekaderd beeld.

 • Sober en licht magisch-realistisch.
  de Volkskrant
 • Een krachtig en uitgebalanceerd debuut.
  De Filmkrant
 • Schitterend uitgelichte boeren, als op een schilderij van Millet.
  Trouw
aan het zoeken...