Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
King of the Belgians Geweest
sluiten
King of the Belgians

King of the Belgians

Jessica Woodworth, Peter Brosens

Peter van den Begin, Lucie Debay, Titus de Voogdt

Komedie, drama Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

94 minuten (zonder pauze)
Komedie, drama
Nederlands

Als koninkrijken wankelen wat doet een koning dan? Speciaal als hij op statiebezoek is in Turkije, terwijl de Franse helft van België zich onafhankelijk verklaart? Gauw teruggaan. Pech: er is een zonnestorm en al het media- en vliegverkeer ligt stil. Deze onhandige maar gevoelige koning heeft lak aan veiligheidsrisico’s en gaat over land en over zee. Een heerlijk kolderieke film volgt, zoals alleen Belgen die kunnen maken.

Door: Heleen Heins

Het is jammer om veel over de inhoud te vertellen, dat schept verwachtingen die wellicht niet uit komen. Naast het Belgische koninklijke gezelschap is er nog een Brit in het spel, die door de koningin ingehuurd is om een documentaire over haar man (en speciaal over zijn glimlach) te maken om het koningshuis te promoten. Deze Brit zorgt voor een ontsnappingsroute als ook de Turkse veiligheidsdienst zich ermee gaat bemoeien. Zij willen niet afgaan in de ogen van de wereld, dus zullen zij wel op de koning passen maar dan ter plekke: in Turkije. Maar de koning wil naar zijn volk en heeft heel misschien ook wel even genoeg van de gouden kooi en ieder die van hem zoveel verwacht. En zo begint een undercover odyssee door de Balkan, een tocht vol onverwachte ontmoetingen, onvoorziene dilemma’s en onverhoopte momenten van vreugde.

Dit is een prettige film voor een avond uit en het geeft ook nog wat om over na te denken in de afdronk zogezegd. Het regisseursstel Jessica Woodworth en Peter Brosens, een Brit en een Belg, kennen we van zwaardere kost, die ook in ernst opgediend wordt. In LA CINQUIEME SAISON werd onderzocht hoe de wereld er uit zal zien als de lente niet meer aanbreekt. Daar mocht je dan mee naar huis gaan, wijzer geworden maar niet per se vrolijker. Terwijl we hier meemaken dat een koning alleen koning is als hij een hofhouding heeft en protocollen en gelovige onderdanen. Verkruimelende instituties, is dat waar deze film op doelt? Dat mag u zelf bepalen bij een stevig nagesprek. Eerst even van de film genieten.

 • Ode aan het Belgische surrealisme.
  demorgen.be
 • King of The Belgians bevat enorm geestig absurdisme.
  NRC
 • Prachtige roadmovie over een verscheurd België, Balkan en Europa.
  de Volkskrant
 • Van den Begin excelleert als de timide Nicolas III.
  De Filmkrant
 • Erg origineel. Een hilarische reis van de Belgische koning.
  Filmtotaal.nl
aan het zoeken...