Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
IT’S GONNA BE A BUMPY RIDE : De regisseur is een vrouw! • Vrouwelijke regisseurs in Nederland Geweest
sluiten

IT’S GONNA BE A BUMPY RIDE : De regisseur is een vrouw! • Vrouwelijke regisseurs in Nederland

Jan Salden

FilmCollege
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

120 minuten (zonder pauze)
FilmCollege

FilmCollege

Grof weg gesteld kan men zeggen dat de ene helft van de wereldbevolking bestaat uit mannen en de andere helft uit vrouwen.  Als je gaat kijken naar de filmwereld merk je dat als het om de acteurs gaat daar ongeveer hetzelfde voor geldt maar als je gaat kijken naar de posities van regisseurs en producenten binnen de filmwereld blijken de verhoudingen hier  behoorlijk scheef te liggen. Het credo de filmwereld is een mannenwereld lijkt hier nog steeds opgang te maken. Zijn er dan geen vrouwelijke regisseurs die iets te vertellen hebben ?. Zeker wel en die zijn er ook altijd wel geweest maar om te zeggen dat de filmwereld de vrouw in de rol van regisseur gestimuleerd heeft, nou nee. De laatste decennia zie je hier duidelijk een verschuiving plaats vinden. De vrouwen eisen nu steeds meer hun eigen plek op en leveren verrassende en eigenzinnige films af. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden en dat zal Jan Salden in een zesdelige lezingenreeks dan ook doen. Niet alleen om aan te geven dat er genoeg vrouwelijke regisseurs zijn die een plek als een auteur verdienen, dat hieruit opmerkelijke films voortkomen maar vooral ook om er op te wijzen hoe noodzakelijk het is dat vrouwen films maken, dat er een eigen stemgeluid is dat gehoord en gezien dient te worden, zowel door vrouwen maar zeer zeker ook door mannen.

FillmCollege 5 : Vrouwelijke regisseurs in Nederland.(30 november)

Nederland heeft altijd wel een sterke lichting vrouwelijke regisseurs gehad. Marleen Gorris kreeg zelfs iets klaar dat Paul Verhoeven nog niet gelukt is, namelijk een Oscar winnen voor ANTONIA. Maar er zijn ook nog Nouchka van Brakel, Nanouk Leopold, Paula van Oest en Maria Peters (om er maar eens paar te noemen). Het aanbod van hen is uitermate gevarieerd van kinderfilms zoals DE TASJESDIEF tot de verbluffende NOTHING PERSONAL.

Filmhuis De Domijnen volgt het beleid van de Rijksoverheid i.h.k.v. de corona (of covid-19) regelgeving: dit betekent dat je toegang tot het filmhuis krijgt op vertoon van een geldig coronatoegangs- en ID-bewijs. In verband met een goede doorloop vragen wij je 15 minuten voor aanvang van de film aanwezig te zijn. Lees meer.
aan het zoeken...