Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Housewitz + nagesprek Zuyderland GGZ Geweest
sluiten

Housewitz + nagesprek Zuyderland GGZ

Oeke Hoogendijk

Documentaire
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

69 minuten (zonder pauze)
Documentaire
Nederlands

Met inleiding + nagesprek door Carolyn Veldman, Psychotherapeut bij Zuyderland en gespecialiseerd in PTSS

In Housewitz onderzoekt dochter en filmmaakster Oeke Hoogendijk waarom haar moeder Lous al tientallen jaren weigert haar huis uit te gaan. Lous is een typische “Jiddische mama”, een excentrieke, slimme, dwingende moeder met een snijdend gevoel voor humor. In haar eigen gecreëerde isolement reist ze via haar tv’s en computers de hele wereld over. Nachtenlang kijkt ze naar het programma die Schönste Bahnstrecken om de terugkerende nachtmerries op afstand te houden. Nachtmerries die haar telkens terugvoeren naar de dag waarop ze als Joods meisje uit huis werd gehaald en op transport gezet.

Voorafgaand is er een korte inleiding van Carolyn Veldman, Psychotherapeut bij Zuyderland en gespecialiseerd in PTSS en traumabehandeling.

Aansluitend aan de film zal er een nagesprek zijn, waar de mogelijkheid is vragen te stellen aan Carolyn Veldman. 

Tegen het eind van haar leven doet Lous de deur open en laat haar dochter met haar camera’s binnen. De filmmaakster probeert zo de beklemmende situatie te doorbreken door haar moeders binnenwereld te ontrafelen. Housewitz is een tragikomische film over hoe een oorlog doorwerkt in een familieleven en is Hoogendijks meest persoonlijke film tot nu toe. De film toont – op Hoogendijks bekende geestige wijze – de pogingen van een dochter die contact probeert te maken met haar door oorlogsleed getraumatiseerde moeder.

 

Over Carolyn Veldman:

“Ik behandel cliënten die fors gehinderd worden door trauma’s die ze in hun leven hebben opgelopen, zoals seksueel,  fysiek en psychisch geweld. Als ze na de behandeling het leven weer aankunnen en een stuk gelukkiger zijn, dan doet dat veel met me en word ik even stil. Dat zijn momenten waarop ik me realiseer dat ik een dankbaar beroep heb, waarin ik een stuk mee mag lopen met mensen op hun levenspad.”

 • Housewitz maakt pijnlijk duidelijk hoe oorlogstrauma’s een leven beheersen
  Volkskrant
 • Housewitz is daarom niet alleen een icoon over het doorwerkende leed van de oorlog, maar boort iets universeels aan: het effect van beschadigde ouders op kinderen waardoor er een rollenomkering plaatsvindt.
  De Groene
aan het zoeken...