Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Hiroshima mon amour | Laatste kans Geweest
sluiten

Hiroshima mon amour | Laatste kans

Alain Resnais

Emmanuelle Riva, Eiji Okada, Stella Dassas

Liefdesdrama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

92 minuten (zonder pauze)
Liefdesdrama

Lees voordat je tickets koopt onze corona-regels en veelgestelde vragen via de link hieronder.

Naoorlogse klassieker waarin een Franse actrice (Emmanuelle Riva) een aantal jaar na de Tweede Wereldoorlog in Hiroshima verliefd wordt op een Japanse architect (Eiji Okada).

Lees voordat je tickets koopt onze corona-regels en veelgestelde vragen.

De actrice en de architect delen een traumatisch oorlogsverleden: de vrouw had tijdens de oorlog een verhouding met een Duitse soldaat en werd als landverraadster opgepakt; de jonge architect heeft de verschrikkingen van de atoombom gezien.

Op zes en negen augustus is het 75 jaar geleden dat dé bom viel op Hiroshima en Nagasaki. Op 14 augustus capituleerde het Japans Keizerrijk onvoorwaardelijk. Hiermee kwam een eind aan de Tweede Wereldoorlog. 

Over de film
Met Hiroshima mon amour zette Resnais de filmwereld op z’n kop. ‘De eerste moderne film van de geluidscinema’ werd zijn speelfilmdebuut genoemd. Marguerite Duras won een Oscar voor haar poëtische scenario over de liefde tussen een Franse actrice (Emmanuelle Riva) en een Japanse architect (Eiji Okada). Marguerite Duras schreef het scenario voor Hiroshima mon amour, het speelfilmdebuut van Alain Resnais dat bij uitbreng werd geprezen om zijn onconventionele vorm. Resnais gebruikte geen flashbacks, maar liet heden en (oorlogs)verleden vloeiend in elkaar overlopen.

Over de regisseur
Alain Resnais (1922-2014) gold als een vernieuwer van de filmtaal. ‘De belangrijkste film ooit gemaakt’, noemde François Truffaut Nuit et brouillard, Resnais’ experimentele Holocaust-documentaire uit 1955. Naast Truffaut en Jean-Luc Godard was Resnais een van de voormannen van de Franse Nouvelle Vague. Hij voelde zich verwant met de Franse nouveau roman van schrijvers als Marguerite Duras en Alain Robbe-Grillet. Met hen maakte hij zijn grootste films: Hiroshima mon amour en het modernistische meesterwerk L’année dernière a Marienbad (1961). Tot aan zijn dood bleef Resnais vernieuwen. Zijn postuum verschenen Alan Ayckbourn-bewerking Aimer, boire et chanter (2014) won op het filmfestival van Berlijn de Alfred Bauer-prijs, bedoeld voor een film die de filmkunst in een nieuwe richting weet te bewegen. Zijn imposante oeuvre beïnvloedde vele kunstzinnige regisseurs.

 

aan het zoeken...