Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Hidden Figures Geweest
sluiten
Hidden Figures

Hidden Figures

Ted Melfi

Taraji P. Henson, Kirsten Dunst, Mahershala Ali

Komedie, drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

127 minuten (zonder pauze)
Komedie, drama
Engels (NL ondertiteld)

Dit is het nog onvertelde verhaal van Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson, drie briljante vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst, die bij de NASA werkten aan de lancering van de eerste mens in de ruimte. Hun visie op de toe te passen wiskunde bleek essentieel voor de wedloop of de VS wel de eerste zou zijn. Zij werkten daar net als een heel contingent andere vrouwelijke ‘colored people’. Maar deze drie stootten door het ‘glazen plafond’ in de tijd waarin het toenmalige racisme en seksisme heel wrange momenten opleverde.

 

Door: Heleen Heins

De film is gebaseerd op het boek van Margot Lee Shetterly genaamd Hidden Figures: the Story of the Afro-American Women Who Helped Win the Space Race. Dit boek, in 2016 uitgekomen, belicht hun opzienbarende prestaties. Hoewel de drie vrouwen in eigen NASA-kring wel erkenning en prijzen ontvingen, waren zij in de rest van de Verenigde Staten en de wereld onbekend. Gelukkig zijn ze heel oud geworden: Dorothy en Mary waren dik in de tachtig. Katherine (bijna honderd) kon in 2015 van president Obama the Presidential Medal of Freedom nog zelf in goede gezondheid in ontvangst nemen.

Hoewel in de jaren vijftig van de vorige eeuw vrouwen nog werd wijsgemaakt dat zij niet in staat waren om b.v. te schaken, omdat het vrouwelijke brein daar niet op zou zijn toegerust, werkten deze vrouwen op hoog niveau met cijfers. Vrouwen zijn nauwkeurig, dus als de cijfers nagerekend moesten worden, deden dat een groep gekleurde vrouwen, ‘computers’ genaamd. (Machinale computers werden pas begin jaren zestig gebruikt en waren kolossaal.) Dit gebeurde onder supervisie van een blanke mevrouw. En ook al deed je als ‘colored’ employee hetzelfde werk, je kreeg niet de baan of de bijbehorende betaling als van een blanke. Dit was de staat Virginia met een strenge rassenscheiding. En hier heb je de verklaring voor de late wereldwijde erkenning: de combinatie van vrouw zijn en gekleurd zijn werd dubbel gediscrimineerd.

De film verhaalt de kleine en grote voorvallen waarin dit tot uiting kwam, maar die wel bijna alle aspecten van het gekleurde leven betroffen: onderwijsmogelijkheden taboe tot aan eigen koffiebeker meenemen. Wrang is het ontbreken van enige steun van de kant van de blanken, het ging aan hen voorbij wat er voor hun neus gebeurde, omdat het voor hen zo vanzelfsprekend was. Maar ook de uitbeelding van Mary Jackson in haar windtunnel, waar zij baanbrekende berekeningen op toepaste, is in deze tijd nog een verrassing om te zien. Het is hoognodig dat dit verhaal verteld wordt en ! gezien wordt.

 • Hidden Figures is een onvervalste crowdpleaser. Hidden Figures heeft mooie rollen voor drie heel goede actrices.
  NRC
 • Het inspirerende verhaal van de onbezongen wiskundewonders die de Amerikaanse ruimtevaart mogelijk maakten.
  Filmtotaal.nl
 • This biopic of the scientists behind John Glenn’s space flight is irresistibly uplifting.
  The Guardian
 • De film zit vol met juichmomenten en vol aanstekelijke onderonsjes van het drietal.
  de Volkskrant
 • De drie actrices zijn zo aanstekelijk damesachtig stoer, ze zouden zo maar een golf aan aanmeldingen van meisjes voor bèta-vakken kunnen teweegbrengen.
  Trouw
 • Een genuanceerd sociaal onrecht-drama dat van lichtheid is voorzien dankzij humor en joviale soulmuziek.
  VPRO Cinema
aan het zoeken...
Geef uw mening
Logo

Geef ons uw mening over deze pagina.