Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Het Mysterie van de Melkrobots + nagesprek Geweest
sluiten

Het Mysterie van de Melkrobots + nagesprek

Vuk Janic

Documentaire
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

84 minuten (zonder pauze)
Documentaire
Nederlands

Boeren zijn onmisbaar, nemen grote risico’s en werken harder dan bijna iedereen. Maar wat als er iets misgaat? HET MYSTERIE VAN DE MELKROBOTS is een documentaire over de kwetsbaarheid van de moderne boer. 

Na afloop van de film kun je onder leiding van landbouwjournalist Guus Queisen (Boerderij, Stal en Akker) in gesprek gaan met advocaat René Sangers en dierenarts Jurgen Cramers. René Sangers (1973) is advocaat sinds september 2009 en sinds die tijd verbonden aan Wyck Advocaten in Maastricht. Hij houdt zich in zijn praktijk voornamelijk bezig met het omgevingsrecht, agrarisch recht, arbeidsrecht, huurrecht, burenrecht en algemeen civiel recht. Sangers heeft naast zijn rechtenstudie een studie Agrarische Bedrijfskunde afgerond. De combinatie van deze studies is voor zijn agrarische praktijk onmisbaar. Bij zijn laatste werkgever heeft hij (agrarische) bedrijfsverplaatsingen begeleid en hoofdzakelijk agrarische ondernemers bijgestaan in geschillen met overheden en buren. 

Jurgen Cramers is als dierenarts verbonden aan dierenkliniek Op de Diek in Sittard-Geleen-Born. Zijn specialisme is rundveehouderij. Hij is een bekend gezicht onder de rundveehouders in de regio.

Het verhaal van de documentaire
Johan van Rijthoven is een moderne boer die er alles voor over heeft om een gezond boerenbedrijf over te dragen aan zijn kinderen. Omdat zijn koeien door onverklaarbare oorzaken niet genoeg melk meer geven en zijn bedrijf met de ondergang bedreigd wordt, bindt de melkveehouder de strijd aan met de multinational die hem melkrobots geleverd heeft. Een strijd die leidt tot confrontaties: met zichzelf, met zijn directe omgeving, en met onbeheersbare krachten op zijn erf.

HET MYSTERIE VAN DE MELKROBOTS is een modern boerendrama, dat op unieke wijze inzicht geeft in de strijd om overleving die veel boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren – maar dan achter gesloten deuren. “Er is veel verborgen leed op het platteland”, volgens psychiatrisch verpleegkundige Maria van Genugten. “Boeren praten graag over hun werk, kunnen alles vertellen over het welzijn van hun dieren, maar naar zichzelf kijken ze niet. Tot de nek in de schulden raken boeren sociaal en emotioneel geïsoleerd.” Een slopend mechanisme.

aan het zoeken...