Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Here We Move Here We Groove
sluiten

Here We Move Here We Groove

Sergej Kreso

Robert Soko (Zichzelf), Hannah (Zichzelf), Yasmin (Zichzelf), Ferdows Assy (Zichzelf), Nada Kvacevic (Zichzelf), Uros Petkovic (Zichzelf), Nele Karajlic (Zichzelf), Aimilia Varanaki (Zichzelf), Jall Aux Eaux (Zichzelf), Watcha Clan (Zichzelf)

Documentaire
92 minuten (zonder pauze)
Documentaire

In een even opzwepende als hoopgevende muzikale vertelling gaat Dj Robert Soko, groot geworden met zijn Balkan Beats, met hulp van refugee-muzikanten op zoek naar een nieuw geluid van Europa

Robert Soko weet dat je moet bewegen om te overleven. Toen hij als tiener vluchtte voor de oorlog in Joegoslavië gebruikte hij westerse muziek en opzwepende Balkanritmes om culturen te mixen, en groeide uit tot een beroemde Balkan Beats-dj in Berlijn en de Europese clubscene. In reactie op de veranderingen in de wereld en ook uit behoefte aan inspiratie gaat Soko met zijn taxi op zoek naar nieuwe migranten om muziek mee te mixen; naar muzikanten die huis en haard achter zich hebben gelaten. Die vindt op zijn geboortegrond, waar stromen vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan passeren, op weg naar hun gedroomde eindbestemming Berlijn. De ontmoetingen doorbreken muzikale grenzen en laten de veranderde identiteit van Europa zien.

 

••

Here we move Here we grove ontving een speciale vermelding bij het Movies that Matter film festival 2021 en is de winnaar beste lange documentaire van het Limburg Film Festival 2021.

Met de overtuiging dat je altijd moet bewegen en je blijven aanpassen om te overleven werd Robert Soko, die als tiener de Joegoslavische oorlog ontvluchtte, taxichauffeur in Berlijn en transformeerde tot een beroemde Balkan Beats-dj in de Europese clubscene.

Met HERE WE MOVE, HERE WE GROOVE brengt regisseur Sergej Kreso, woonachtig in Limburg, een film die dicht bij zijn eigen persoonlijke verhaal staat.  In 1993 vluchtte hij van Sarajevo naar Nederland. Die ervaring heeft een rode lijn door zijn films heen met Here We Move Here We Grove als meest recente werk.

Hij bracht, om zijn draai te vinden in een nieuwe omgeving, culturen bij elkaar door westerse muziek te mixen met de opzwepende Balkanritmes van zijn roots. Robert Soko gebruikt muziek om te reageren op de veranderingen in de wereld om hem heen. Maar de smaak van het publiek is veranderd, net als de wereld om hem heen, en dj Soko zal zich opnieuw moeten aanpassen, om zichzelf en zijn muziek opnieuw uit te vinden.

Robert Soko stapt in zijn taxi en gaat op zoek naar inspiratie en een nieuw geluid van Europa. Onderweg ontmoet hij nieuwe migranten-muzikanten om muziek mee te mixen. Mensen die, net als hij twintig jaar geleden, huis en haard achter zich hebben gelaten in de hoop te aarden in een nieuwe samenleving. Robert werkt samen met migranten uit Berlijn, maar de reis brengt hem ook naar de straten van Thessaloniki en Marseille, naar de rand van Europa. Naar migrantenroutes in Bosnië, waar stromen vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan passeren, op weg naar hun gedroomde eindbestemming; Berlijn.

Wanneer Robert de jonge Afghaanse rapper Ferdows in Bosnië ontmoet, besluit hij hem te helpen. Ferdows is al achttien maanden op pad en droomt ervan om een beroemde muzikant in Berlijn te worden. Zal de dj slagen in zijn missie? Is het ruimdenkende Europa echt verdwenen of kan muziek nog steeds mensen bij elkaar brengen? In ieder geval doorbreken de ontmoetingen muzikale grenzen die de veranderde identiteit van Europa tonen.

 

 • beste lange documentaire Limburg Film Festival
  1Limburg
 • Harmonie komt niet vanzelf
  Filmkrant
 • Een film die de kijker lange tijd bijblijft.
  Movies that matter juryrapport
 • Here We Move Here We Groove van filmmaker Sergej Kreso uit Echt is geselecteerd voor de verkiezing van beste Nederlandse documentaire op filmfestival IDFA
  1Limburg
 • Here We Move, Here We Groove: zoektocht naar een nieuw Europees geluid
  Parool
 • Een springerige maar sympathieke documentaire over de godfather van de Balkan Beats
  Volkskrant
aan het zoeken...