Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Die Wannsee Konferenz • i.s.m. Holocaust Informatie Centrum Limburg Geweest
sluiten

Die Wannsee Konferenz • i.s.m. Holocaust Informatie Centrum Limburg

Fabian Busch, Jakob Diehl, Philip Hochmair, Godehard Giese, Maxmillian Brückner, Matthias Bunschuh

Fabian Busch, Jakob Diehl, Philip Hochmair, Godehard Giese, Maxmillian Brückner, Matthias Bunschuh

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

108 minuten (zonder pauze)
Drama

Met inleiding door het Holocaust Informatie Centrum Limburg, door Herman van Rens

In de ochtend van 20 januari 1942 vindt in villa Marlier aan de oevers van de Wannsee in Berlijn een conferentie plaats met vooraanstaande leden van het naziregime. Op uitnodiging van nazileider Reinhard Heydrich zijn vijftien hoge ambtenaren aanwezig om te praten over de “Endlösung”, de definitieve oplossing voor het Jodenvraagstuk. Het enige onderwerp op de agenda die ochtend hoe de organisatie van de systematische massamoord op miljoenen Joden kon worden georganiseerd. De bijeenkomst begon om 12.00 uur en duurde minder dan twee uur. Die Wannsee Konferenz is een historisch drama naar de notulen en authentieke bronnen over een onthutsende bijeenkomst die de aanzet geeft tot de uitvoering van de Holocaust…

 

 

Met inleiding en nagesprek door het Holocaust Informatie Centrum Limburg, door Herman van Rens:
Herman van Rens werkte 30 jaar als huisarts. Na zijn pensioen studeerde hij geschiedenis aan de UVA te Amsterdam. Hij rondde zijn masterfase af in 2009 met de scriptie Progrom of genocide over de massamoorden tijdens de eerste maanden van de Spaanse Burgeroorlog. In 2013 promoveerde hij in Amsterdam op het proefschrift Vervolgd in Limburg. Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 2013 deed hij samen met zijn vrouw Annelies-van Rens-Wilms onderzoek naar de deportatie van 9600 mannelijke Joden uit Frankrijk, België en Nederland naar Joodse dwangarbeiderskampen in Silezië. Deze mensen werden geselecteerd uit deportatietreinen die op weg waren naar Auschwitz. In 2017 ontving Herman de Rachel Borzykowski-penning van de Stichting Sobibor voor zijn bijdrage aan de vermeerdering van de kennis over de deportatie van Nederlandse Joden naar Sobibor.

 • Hoewel we allemaal weten waar de mannen zo lang om heen draaien en hoe de realiteit zich ontvouwde na de vergadering, lukt het de film toch om boeiend te blijven. Dat is vooral te danken aan het uitstekende acteerwerk en de chemie tussen de acteurs, die je met hun ijskoude charisma de stuipen op het lijf jagen.
  Film Vandaag
 • Die Wannsee Konferenz verveelt geen moment. Heel stabiel trekt de gebeurtenis aan je voorbij, terwijl je alle aandacht hebt voor wat wordt besproken. Wie had gedacht dat je geboeid een bijna twee uur durende vergadering zou volgen? Het geheel is nergens geromantiseerd, blijft zakelijk en is toch heel boeiend. Bevat geen muziek, ook niet tijdens de aftiteling; stijlvol en met respect uitgevoerd.
  De Filmrecensent
aan het zoeken...