Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Happy End Geweest
sluiten
Happy End

Happy End

Michael Haneke

Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz

Drama Film
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

107 minuten (zonder pauze)
Drama

Happy End is de nieuwe film van tweevoudig Gouden Palm-winnaar Michael Haneke (AMOUR, DAS WEISSE BAND), waarin we het wel en vooral het wee van een disfunctionele Franse bourgeoisfamilie volgen. Met Isabelle Huppert en Jean-Louis Trintignant.

Door: Mariet Hendrikx-Rademakers

Anne Laurent (Isabelle Hupert) staat aan het hoofd van een bouwbedrijf dat ze van haar dementerende vader (Jean-Louis Trintignant, 86) heeft overgenomen. Als de eerste vrouw van haar broer Thomas na een overdosis medicijnen in het ziekenhuis ligt, komt hun dertienjarige dochter Eve, prachtig ijskoud gespeeld door Harduin, ook bij hen wonen. Door haar ogen worden wij deelgenoot van de onderliggende familiespanningen.

Een ernstig ongeluk in een grote bouwput van hun bouwbedrijf laat de onderlinge familieverhoudingen verder ontsporen. Met als grote finale de escalatie op het verlovingsfeest van Anne-Laurent, een alles tekenende scène tussen kleindochter Eve en haar grootvader.

Het gebruik van sociale media maakt vanaf de eerste scène duidelijk dat iedereen zijn/haar eigen geheim heeft. Zo begint de film met een Instagram-opname en ben je als kijker getuige van een dan nog raadselachtige gebeurtenis, voorzien van emotieloos commentaar.

Michael Haneke maakt het ons in het begin van de film overigens niet gemakkelijk om grip te krijgen op de personages en hun relaties. De betekenis van wie, hoe en wat we zien wordt verderop pas duidelijk.

Lange statische shots, vaak zonder woorden vanaf afstand gefilmd, worden afgewisseld met close-ups die ons weer heel dicht bij de personages brengen. Zo kijken wij af en toe letterlijk via de ogen van Eve, die meer door heeft dan anderen willen weten. Tegelijkertijd verhult haar engelachtige verschijning haar onthechte, sadistische inborst.

 • Haneke levert met Happy End secuur, indringend en geestig drama af over gevolgen van nalatigheid. Wie vergeet naar anderen om te kijken, krijgt vroeg of laat de rekening van al die liefdeloosheid gepresenteerd.
  de Volkskrant
 • In Happy End maakt Michael Haneke de balans op van zijn oeuvre. En weer laat hij ons zien wat we niet willen zien: de vluchtelingenstroom in Calais.
  De Filmkrant
 • Even bijtend, scherp en zwart-komisch als zijn beste werk. Zoals gebruikelijk bij Haneke staan de gebeurtenissen in zijn disfunctionele families symbool voor maatschappelijke thema\'s.
  VPRO Cinema
 • Happy-End voelt als vintage Haneke al mist het drama de zeggingskracht die we van de Oostenrijkse regisseur gewend zijn.
  Filmtotaal.nl
aan het zoeken...