Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Garden of Life Geweest
sluiten
Garden of Life

Garden of Life

Marco Niemeijer

Documentaire
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

72 minuten (zonder pauze)
Documentaire

De oude man en de tuin. Een bijzonder, puur en ontroerend portret van een oude man die zijn einddagen doorbrengt in zijn tuin. Alzheimer heeft van de wereldreiziger een beschouwende tuinman gemaakt. “Een oude man die rondscharrelt in zijn tuin, zo zou je ‘Garden of Life’ kunnen samenvatten, maar wat een pareltje wist de Nederlandse documentairemaker Marco Niemeijer ervan te maken” ★★★★ aldus Trouw.

Meerdere malen op een dag maakt Leo een ronde langs de bloemen en struiken en inspecteert zorgvuldig iedere verandering. Hij voelt aan blaadjes, volgt met zijn handen kronkelende stammen naar hun oorsprong en verwijdert aandachtig, takje voor takje, alles wat plaats moet maken voor nieuwe groei.

Gefascineerd door de tederheid waarmee Leo omging met de planten en bloemen en hoe dat samen viel met zijn Alzheimer en het verlies van controle over zijn leven, besloot bekroond filmmaker Marco Niemeijer zijn schoonvader een jaar lang te filmen in zijn tuin. gelardeerd met oude videobeelden, zoals Leo vroeger was: meestal vakantiereizen in de natuur. De lijn in het verhaal wordt – door een voice-over van Nico Niemeijer – verduidelijkt. Nergens hinderlijk, en steeds liefdevol.

De ex-leraar weet zijn eigen situatie in het begin nog vaak raak en poëtisch te duiden. ‘Eigenlijk ben ik een vluchteling’. Terwijl ook dat minder wordt en de verwarring en aftakeling toenemen, ontkom je toch ook niet aan een gevoel van schoonheid en verbondenheid van onszelf met de natuur

In al zijn intimiteit staan Leo en de tuin voor iets groters. Als je bereid bent om je aan de beelden over te geven en je in te leven in het leven van Leo, zie je een mooi en waardig portret van een man die ondanks Alzheimer, toch ook op een waardige manier in het leven kan staan. Niet meer geestelijk weliswaar. Maar toch. Je wordt er wat treurig en wat boos van de ziekte Alzheimer: in de eindfase van het leven weet deze toch erg veel te vernielen. Leo lijkt zich van zijn eigen lot steeds minder bewust te zijn. Gelukkig maar? Misschien wel.

Een hele bijzondere film.

 • Ontroerend in al z\'n eenvoud.
  De Filmkrant
 • Een oude man die rondscharrelt in zijn tuin, zo zou je \'Garden of Life\' kunnen samenvatten, maar wat een pareltje wist de Nederlandse documentairemaker Marco Niemeijer ervan te maken.
  Trouw
 • Marco Niemeijer maakte een bescheiden, ontroerend portret van zijn schoonvader Leo ( 82 ), die lijdt aan alzheimer en zich terugtrekt in zijn tuin.
  de Volkskrant
 • De kijker wordt uitgenodigd in Leo\'s wereld rond te dwalen, in zijn tempo en volgens zijn logica. Slowdocumentary zou je Garden of Life kunnen noemen. Het levert enkele aangename, soms zelfs komische scènes op.
  Quote
aan het zoeken...