Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
KOPSTUKKEN – Filmcursus Geweest
sluiten
KOPSTUKKEN – Filmcursus

KOPSTUKKEN – Filmcursus

Jan Salden

Filmcursus
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Filmcursus
Nederlands

Waaraan herkennen we de hand van de regisseur? Wat voor invloed heeft zijn manier van regisseren op de uiteindelijke film? Hoe gebruikt de regisseur de tot zijn beschikking staande filmische disciplines als camera, art-direction, montage en geluid om het verhaal te vertellen? En wat zijn zijn (of haar) thema’s? Vanaf dinsdag 7 februari is Jan Salden weer terug. Dit maal met de 6-delige filmcursus ‘KOPSTUKKEN’.

Net als de vorige keren is er gezocht naar een variatie in periodisering en geografische afkomst. Het werk van zes uiteenlopende regisseurs wordt geanalyseerd en becommentarieerd met de gebruikelijke portie kennis, passie en humor die we van Jan gewend zijn. Heel leuk en heel leerzaam!

De kopstukken die besproken worden zijn: Martin Scorsese, Paula van der Oest, Sergio Leone, Jim Jarmusch, Akira Kurosawa en Thomas Vinterberg. De cursus kost 55 euro voor de hele reeks of 10 euro per les. De cursusavonden vinden plaats op zes dinsdagavonden in februari en maart in Filmhuis De Domijnen.

De data zijn als volgt:

Dinsdag 7 februari : Martin Scorsese
Dinsdag 14 februari : Paula van der Oest
Dinsdag 21 februari : Sergio Leone
Dinsdag 7 maart : Jim Jarmusch
Dinsdag 14 maart : Akira Kurosawa
Dinsdag 21 maar
t : Thomas Vinterberg

Aanvangstijd van de cursus is iedere week om 19.45 uur. De lessen duren ongeveer 2 uur en 15 minuten (inclusief pauze). Wilt u tickets voor de hele reeks? Doe dan als volgt:

Klik rechts op ‘kaartjes bestellen’
Log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord
Kies het aantal plaatsen (tickets dus)
Klik op ´doorgaan´
Klik op ‘verder winkelen’
Klik op de volgende datum
Kies het aantal plaatsen (tickets dus)
Klik op ´doorgaan´
Klik op ‘verder winkelen’
Enzovoorts.

Als u alle cursusdata heeft geselecteerd (kost u 30 seconden) klikt u op ‘afrekenen’. Het systeem herkent de zes cursusdagen en telt€ 55,–. De kosten voor de cursus bedragen voor de zes avonden € 55,–. Kortingen zijn niet van toepassing. Vrienden van het filmhuis die de passe partout kopen, krijgen op vertoon van hun pas over de duur van de cursusreeks (dus de zes weken) twee drankjes gratis aan de bar. (NB dus niet twee drankjes per avond).

Cursisten zorgen zelf voor schrijfmateriaal om aantekeningen te maken.

Martin Scorsese
dinsdag 7 februari

Behoeft eigenlijk geen introductie. Iedereen kent Martin Scorsese. Sinds zijn definitieve internationale doorbraak in 1973 met MEAN STREETS behoort hij tot de groten van Hollywood. Het oeuvre is grotendeels bekend maar zelfs de opsomming van slechts een klein deel daarvan is al indrukwekkend:  MEAN STREETS, TAXI DRIVER, RAGING BULL, NEW YORK-NEW YORK, GOODFELLAS, CASINO, CAPE FEAR, THE DEPARTED, THE WOLF OF WALL STREET.

En dat zijn alleen nog maar de fictiefilms. Ook documentaires zijn hem niet vreemd, al dan niet over (zijn) muzikale helden als The Rolling Stones en George Harrison van The Beatles. Vanaf 9 februari is zijn nieuwste film SILENCE te zien in de Nederlandse bioscopen. In Filmhuis De Domijnen is de film vanaf maart te zien.

Jan Salden vertelt er deze avond nog veel meer over en laat zien wat regisseur en cinefiel Scorsese kenmerkt.

Paula van der Oest
dinsdag 14 februari

De Nederlandse Paula van der Oest regisseerde afgelopen jaar TONIO. De verfilming van de veelgeprezen requiemroman van A.F.Th. van der Heijden kon rekenen op goede kritieken van de nationale pers (NRC gaf het maximum van 5 sterren) en op veel lof van het bioscooppubliek. De film was in de race voor een Oscarnominatie, maar werd helaas uitgeloot. In 2003 lukte het haar wel om genomineerd te worden voor ZUS&ZO.

Op haar regie-CV staan naast bovengenoemde titels ook o.a. BLACK BUTTERFLIES, LUCIA DE B., en THE DOMINO EFFECT. Ook als schrijver van scripts is ze zeer productief, ze schreef afleveringen voor TV-series als PETTICOAT, NOORD-ZUID, VLUCHT HS13 en MOEDER, IK WIL BIJ DE REVUE.

Momenteel werkt ze aan de nabewerking van DE KLEINE IJSTIJD met rollen voor Monic Hendrickx, Ariane Schluter, Cees Geel, Hannah Hoekstra en Anniek Pheifer. De film wordt later dit jaar uitgebracht.

Sergio Leone
dinsdag 21 februari

Jan Salden duikt deze avond samen met u in het oeuvre van de bekendste westernregisseur uit Italië: Sergio Leone. De zgn. Dollartrilogie bestaande uit A FISTFUL OF DOLLARS, FOR A FEW DOLLARS MORE en THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY en zijn magnum opus ONCE UPON A TIME IN THE WEST zijn welbekend. Laatstgenoemde was in november nog te zien in Filmhuis De Domijnen in een digitaal opgepoetste versie. Veel films als regisseur maakte Leone niet: 7. Na ONCE UPON IN THE WEST kon hij eindelijk ONCE UPON A TIME IN AMERICA maken, naar het boek The Hoods van Harry Grey. Dit was de film die hij eigenlijk altijd wilde maken, hij wees zelfs de regie van THE GODFATHER af om zich beter te kunnen focussen op de film. Het werd zijn laatste grote film. Hij overleed twee dagen voordat hij zou tekenen voor de regie van THE 900 DAYS: THE SIEGE OF LENINGRAD.

A FISTFUL OF DOLLARS is trouwens een remake van de Akira Kurosawa’s film YOJIMBO. Akira Kurosawa is tijdens de cursus van 14 maart de regisseur in focus.

Jim Jarmusch
dinsdag 1 maart

Jim Jarmusch is één van de boegbeelden van de Amerikaanse onafhankelijke cinema. Zijn filmstijl kenmerkt zich door een minimalistische aanpak. Heel veel gebeurt er niet. De sfeer en de ontwikkeling van het karakter zijn belangrijker. De cursus van vanavond is een goede introductie op het werk van Jarmusch, mocht u er nog niet zo bekend mee zijn. Jan helpt.

Tegelijk met de Nederlandse release van Jarmusch’s nieuwste film PATERSON op 9 februari (deze maand te zien in Filmhuis De Domijnen), bracht EYE Filminstituut Amsterdam ook een aantal films van de New Yorkse cineast opnieuw uit: DOWN BY LAW, STRANGER THAN PARADISE, DEAD MAN, MYSTERY TRAIN, NIGHT ON EARTH en zijn afstudeerfilm PERMANENT VACATION.

Akira Kurosawa
dinsdag 14 maart

Deze avond staan de werken van Japans bekendste regisseur in de spotlight. Jan schijnt zijn licht op het oeuvre van de man die doorbrak met RASHOMON in 1950. Voor het eerst zag het Westen de rijkheid van de Japanse filmcultuur. In de film zien we hoe vier personen elk hun eigen subjectieve versie van een verhaal vertellen. Het Rashomon-effect werd naar de film vernoemd. “Het effect van de subjectiviteit van de waarneming bij herinneringen. Het effect houdt in dat wanneer men verschillende getuigen van dezelfde gebeurtenis laat navertellen wat ze hebben gezien, ze vaak behoorlijk verschillende – maar tevens even aannemelijke – verhalen vertellen”. Aldus Wikipedia.

In 1954 bracht hij THE SEVEN SAMURAI uit, de blauwdruk voor de Amerikaanse western THE MAGNIFICENT SEVEN. George Lucas steekt niet onder stoelen of banken dat Kurosawa’s THE HIDDEN FORTRESS uit 1958 een inspiratiebron was voor STAR WARS en zoals al eerder gezegd was YOJIMBO de inspiratiebron voor Sergio Leone’s A FISTFUL OF DOLLARS.

´De meest Westerse Japanse regisseur´ wordt er over Kurosawa gezegd. Waarom? Jan gaat het allemaal uit de doeken doen.

Thomas Vinterberg
dinsdag 21 maart

Voor de laatste cursusavond blijven we in Europa, Denemarken om precies te zijn. Het zal niemand zijn ontgaan dat uit dat land de laatste jaren erg goede producties komen. Zowel speelfilms als TV-series. Eén van de mensen die daar zijn steentje aan heeft bijgedragen is Thomas Vinterberg. Doorgebroken in 1998 met FESTEN, gemaakt volgens de regels van Dogma´95.

Vorig jaar was van zijn hand nog KOLLEKTIVET in het Sittardse filmhuis te zien. Andere titels die de Deen op zijn naam heeft staan zijn o.a. de Engelse uitstapjes DEAR WENDY en FAR FROM THE MADDING CROWD, het indrukwekkende JAGTEN en SUBMARINO.

Het oeuvre van Vinterberg is nog niet zo imposant als dat van al eerder besproken Kopstukken in deze reeks. Maar kwantiteit is geen maatstaf die bepaalt welke regisseur een zgn. kopstuk is. Dat Thomas Vinterberg wel degelijk een plek verdient in dit rijtje gaat Jan u haarfijn uitleggen.

aan het zoeken...