Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Filmcollege • åh la la, De Knäckebröd Cinema • Koude streken maar een warm gevoel voor humor Geweest
sluiten

Filmcollege • åh la la, De Knäckebröd Cinema • Koude streken maar een warm gevoel voor humor

Jan Salden

Roy Andersson, Anders Thomas Jenssen

Filmcollege
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

120 minuten (zonder pauze)
Filmcollege

Scandinavische cinema is veelal donker, vreemdsoortig, onheilspellend en een tikkie absurdistisch maar kan je ook verrassen met veel humor. In zes colleges neemt Jan Salden je vanaf 15 maart mee in deze bijzondere filmwereld! Lengi lifi skandinavískt kvikmyndahúsið! Oftewel lang leve de Scandinavische cinema!

Op 26 april is er een film uit het Filmcollege te zien!

 

TIP:

Voor korting op alle zes de colleges samen selecteer je eerst ieder filmcollege apart. Als ze alle zes in de kassa staan, wordt de korting automatisch verrekend:

 

Regulier

€12,50 per los college

€65,00 • alle 6 filmcolleges samen

 

Vrienden van het Filmhuis

€10,50 per college

 

Studenten

€8,50 per college

 

 

Scandinavisch Filmcollege: Åh la la de knäckebröd cinema

Iedereen kan wel wat twijfelachtige IKEA-namen voor de geest halen. Om over het welbekende knäckebröd en de Zweedse balletjes maar niet te spreken. Het is ook best logisch dat de meeste mensen niet in eerste instantie denken aan films maar aan fjorden, gletsjers, immense naaldwouden, vulkanen, rendieren, Scandinavisch design, het noorderlicht en nog veel meer. Toch heeft Scandinavië ook op filmgebied veel te bieden en is het een echt walhalla voor goede films (én series).

Vooral in Zweden en Denemarken floreerde de filmindustrie ten tijde van de zwijgende film en sleepten regisseurs als Thomas Vinterberg, Lars von Trier, Aki Kaurismäki, Susanne Bier en Ruben Östlund al diverse prijzen in de wacht. Acteurs als Ingrid Bergman, Mads Mikkelsen, Trine Dyrholm, Stellan Skarsgård en Alicia Vikander zijn zowel binnen als buiten Scandinavië bekende gezichten in de filmindustrie. Ook is de regio verantwoordelijk voor een van de meest bepalende filmstromingen van de laatste tijd: DOGMA 95.

Scandinavische cinema is veelal donker, vreemdsoortig, onheilspellend en een tikkie absurdistisch maar kan je ook verrassen met veel humor. In zes colleges neemt Jan Salden je mee in deze bijzondere filmwereld!

 

Koude streken maar een warm gevoel voor humor

Er heerst wel een deken van somberte over de Scandinavische film, maar dat betekent dat er geen humor bestaat. Dat is er wel degelijk. Misschien niet meteen het aller-warmste gevoel van humor, maar wel een zeer eigenzinnige en typische vorm. Als we kijken naar de films van de Finse broertjes Aki en Mika Kaurismäki waarin de bizarre helden de Leningrad Cowboys een plaats weten te veroveren, de ultra-weemoedige en pessimistische films van Zweed Roy Andersson zoals SONGS FROM THE SECOND FLOOR waar de treurigheid opeens op de lachspieren gaat werken of de absurde wereld van Anders Thomas Jenssen met films zoals ADAMS APPLES.

aan het zoeken...