Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Filmcollege: åh la la, De Knäckebröd Cinema • DOGMA 95
sluiten

Filmcollege: åh la la, De Knäckebröd Cinema • DOGMA 95

Jan Salden

Lars von Trier, Thomas Vinterberg

Filmcollege
€ 12,50
€ 8,50
€ 10,50
€ 10,50
Filmhuis de Domijnen - Grote zaal
120 minuten (zonder pauze)
Filmcollege

Scandinavische cinema is veelal donker, vreemdsoortig, onheilspellend en een tikkie absurdistisch maar kan je ook verrassen met veel humor. In zes colleges neemt Jan Salden je vanaf 15 maart mee in deze bijzondere filmwereld! Lengi lifi skandinavískt kvikmyndahúsið! Oftewel lang leve de Scandinavische cinema!

Op 26 april is er een film uit het Filmcollege te zien!

 

TIP:

Voor korting op alle zes de colleges samen selecteer je eerst ieder filmcollege apart. Als ze alle zes in de kassa staan, wordt de korting automatisch verrekend:

 

Regulier

€12,50 per los college

€65,00 • alle 6 filmcolleges samen

 

Vrienden van het Filmhuis

€10,50 per college

 

Studenten

€8,50 per college

 

 

Scandinavisch Filmcollege: Åh la la de knäckebröd cinema

Iedereen kan wel wat twijfelachtige IKEA-namen voor de geest halen. Om over het welbekende knäckebröd en de Zweedse balletjes maar niet te spreken. Het is ook best logisch dat de meeste mensen niet in eerste instantie denken aan films maar aan fjorden, gletsjers, immense naaldwouden, vulkanen, rendieren, Scandinavisch design, het noorderlicht en nog veel meer. Toch heeft Scandinavië ook op filmgebied veel te bieden en is het een echt walhalla voor goede films (én series).

Vooral in Zweden en Denemarken floreerde de filmindustrie ten tijde van de zwijgende film en sleepten regisseurs als Thomas Vinterberg, Lars von Trier, Aki Kaurismäki, Susanne Bier en Ruben Östlund al diverse prijzen in de wacht. Acteurs als Ingrid Bergman, Mads Mikkelsen, Trine Dyrholm, Stellan Skarsgård en Alicia Vikander zijn zowel binnen als buiten Scandinavië bekende gezichten in de filmindustrie. Ook is de regio verantwoordelijk voor een van de meest bepalende filmstromingen van de laatste tijd: DOGMA 95.

Scandinavische cinema is veelal donker, vreemdsoortig, onheilspellend en een tikkie absurdistisch maar kan je ook verrassen met veel humor. In zes colleges neemt Jan Salden je mee in deze bijzondere filmwereld!

 

DOGMA 95

En Scandinavië, Denemarken in het bijzonder, was ook verantwoordelijk voor een van de laatste belangrijke filmstromingen, namelijk Dogma 95. Een afzetten tegen de populaire filmcultuur zocht men middels Dogma 95 een manier om weer tot een nieuwe en frisse vertelwijze te komen. En dat deed men door zich vooral te beperken, de mogelijkheden te verkleinen. In deze lezing komt het accent op Lars von Trier en Thomas Vinterberg te liggen

aan het zoeken...