Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
sluit menu
Film en Concert: Bach & Beton Geweest
sluiten
Film en Concert: Bach & Beton

Film en Concert: Bach & Beton

Haukje Heuff

Ivo Janssen

Documentaire
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

150 minuten
Documentaire

Op donderdag 22 juni organiseren we een speciale avond rondom pianist Ivo Janssen (Venlo, 1963). U ziet eerst de documentaire BACH & BETON van Haukje Heuff, die toont hoe Janssen een voormalig munitieschip, gelegen in een gracht in het centrum van Amsterdam, verbouwt tot concertzaal. Gaandeweg de bouw wordt duidelijk dat hij kampt met een ziekte aan zijn handen. Daarna speelt Ivo in het naast het Filmhuis gelegen Museum voor Hedendaagse Kunst een uur lang, op vleugelpiano, de Goldbergvariaties van J.S. Bach. Met de zojuist geziene beelden van de documentaire in het achterhoofd extra speciaal en fascinerend.

NB! De duur van 150 minuten (2,5 uur) die u hier rechts ziet staan is de totaal-tijd van de avond. Dus film en concert.

De documentaire BACH & BETON gaat over de intieme wereld van klassiek pianist Ivo Janssen op een Amsterdamse vaart. De musicus speelt om gehoord te worden, maar wel per se op zijn manier. Hij besluit zijn eigen concertzaal te bouwen in een voormalig munitieschip. Deze onderneming gaat niet zonder slag of stoot. Met gedrevenheid blijft hij strijden voor zijn muziek en het bouwen van zijn concertzaal. De film wordt vertoond met Engelse ondertiteling.

Na afloop van de film is er een korte Q&A met regisseuse Haukje Heuff, waarna iedereen in het museum wordt verwacht voor het pianoconcert. In de prachtige ambiance van de net geopende tentoonstelling BEN IK EEN DIER?, luistert en kijkt u naar het Bach Recital van Ivo Janssen. Zowel Filmhuis als Museum zijn gelegen in LIGNE. U blijft dus in hetzelfde pand. Een avond waar de fan van de Barokmuziek bij móet zijn: muziekdocumentaire en pianoconcert. U betaalt één prijs voor zowel documentaire als concert. Het is een all-in pakket, dus met korting alleen de documentaire bekijken of alleen het concert bijwonen is geen optie.

Ivo Janssen (Venlo, 1963) studeerde bij de bekende pedagoog Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In de documentaire BACH & BETON vertelt Jan Wijn over Ivo als leerling. In 2007 voltooide Ivo een zeer ambitieus project: de cd-opname van het complete werk voor klavier van J.S. Bach. Deze internationaal veelgeprezen cyclus werd uitgebracht op zijn eigen label VOID Classics. Sinds enige tijd treedt Ivo Janssen ook veelvuldig op met schrijfster Anna Enquist. Ook zij komt in de film BACH & BETON aan het woord over haar werkrelatie en hechte vriendschap met Ivo. Sinds 2014 heeft Ivo Janssen reeds vijftig concerten op zijn concertboot gegeven.

Haukje Heuff (Eindhoven, 1973) studeerde aan de Kunstacademie St. Joost in Breda. Ze werkt al twintig jaar als filmeditor van documentaires en dramaseries. Zij monteerde onder andere de dramaseries Moordvrouw, Bloedverwanten, Het Schaep met de vijf poten, Jeuk en Bluf. In oktober is de speelfilm Hartbeat te zien in de Nederlandse theaters. Ze monteerde tientallen documentaires voor onder andere NCRV Dokument en Holland Doc. Met BACH & BETON maakt ze haar debuut als regisseur.

VPRO’s Nooit meer Slapen sprak met Ivo over het bijzondere project: klik hier.

In het kader van het Barockfestival vertonen we een dag eerder, op woensdag 21 juni, in een speciale voorpremière het prachtige LA MORT DE LOUIS XIV.

 • Bach & Beton volgt niet alleen het bouwproces van de boot, maar schetst ook een portret van een eigenzinnig mens. Haukje Heuff is dan ook niet zomaar een documentairemaker.
  de Volkskrant
 • Heuff en Janssen spraken af dat alles gefilmd mocht worden, ook de kwetsbare momenten.
  Het Parool
aan het zoeken...