Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
  • MijnDomijn:
  • Tickets
  • Poppodium
  • Bibliotheek
  • Educatie
  • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Een ogenblik met… Rob Merkx – deken van Sittard Geweest
sluiten

Een ogenblik met… Rob Merkx – deken van Sittard

Film: Des Hommes et des Dieux

Lambert Wilson, Michael Lonsdale

Drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

122 minuten
Drama

Bij de tweede ‘Een Ogenblik Met’, is Deken Rob Merkx te gast. Rob houdt van film, alhoewel hij er, in zijn eigen woorden, ’te weinig tijd voor heeft’. Bij voorkeur films die dicht bij vraagstukken staan van het leven en het geloof. Hoe ver ga je voor je geloof? Zijn voorkeuren zijn ijzersterke staaltjes uit de cinema die ons meenemen naar zijn eerste levensjaar, zijn tijd op de opleiding tot aan het heden. Thema’s als menselijke kracht, avontuur, oorlog, fanatisme en bruggenbouwende cinema. Aansluitend vertonen we als hoofdfilm de keuze van Rob Merkx, Des Hommes et des Dieux. We hebben er heel veel zin in! Kaartje is incl. een consumptie.

 

Rob Merkx is vanaf 2020 deken van het dekenaat Sittard en pastoor van de samenwerkende parochies HH. Petrus en Michaël (binnenstad), H. Bernadette (Baandert), H. Gemma (Sanderbout), H. Paulus (Limbrichterveld), H. Hart van Jezus (Overhoven) en rector van de basiliek O.-L.-Vrouw van het H. Hart en van de Gemmakapel. Daarnaast wordt Merkx ook administrator van de parochie O.-L.-Vrouw Geboorte (Broeksittard).

 

Na aanvankelijk een technische studie gedaan te hebben volgde Rob Merkx (Rotterdam, 1957) de priesteropleiding aan het grootseminarie Rolduc. In 1987 werd hij tot priester gewijd en benoemd tot kapelaan van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. In 1990 werd hij pastoor van de Annaparochie in Heerlen en vervolgens in 1995 van de Michaëlparochie in Herten. Tegelijkertijd was Merkx directeur van het toenmalig Diocesaan Pastoraal Centrum van het bisdom en verbonden aan de kerkelijke rechtbank. Van 1 december 1999 tot 1 maart 2009 was hij deken van Horst en pastoor van diverse parochies in dat dekenaat. Op 1 maart 2009 werd Merkx benoemd tot plebaan-deken van Roermond. In die rol was hij deken van Roermond, pastoor van Roermond-centrum en opnieuw van Herten en als plebaan ook pastoor van de Sint-Christoffelkathedraal, de bisschopskerk. (bron: https://www.katholiek.nl/actueel/mgr-rob-merkx-nieuwe-deken-van-sittard/)

We duiken met Rob terug de cinema tot midden jaren 80 en worden verrast met, naar onze smaak, verrassende cinema. Wees welkom bij Een Ogenblik Met deken Rob Merkx!

Des hommels et des dieux

Een klooster, ergens hoog in de Maghrebijnse bergen (Algerije) tijdens de jaren ’90. Acht Franse monniken (cisterciënzer) leven er in harmonie met hun islamitische dorpsgenoten. Ze helpen hen in hun werk, nemen deel aan hun festiviteiten en waken over hun medische gezondheid. Terreur en geweld nemen echter langzaam maar zeker de bovenhand in de regio. Ondanks het toenemende gevaar dat hen omringt groeit de vastberadenheid onder de monniken om te blijven. Wanneer ze besluiten om enkele gewonde terroristen te behandelen, reageren de autoriteiten furieus en zetten hen onder druk om terug te keren naar Frankrijk. Deze film is losjes gebaseerd op het leven van de cisterciënzer monniken van Tibhirine in Algerije, van 1993 tot hun ontvoering in 1996.

Deze film werd genomineerd voor 11 Cesars (Franse equivalent van de Oscars) en verzilverde de Grote Prijs van Cannes Film Festival in 2010. Een absolute aanrader!

aan het zoeken...