Home
Menu Sluit Zoeken MijnDomijn
 • MijnDomijn:
 • Tickets
 • Poppodium
 • Bibliotheek
 • Educatie
 • Amateurkunst
Winkelwagen Contact
Downton Abbey | Laatste kans Geweest
sluiten

Downton Abbey | Laatste kans

Michael Engler

Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Maggie Smith

Komedie, drama
Geweest

De datum voor deze voorstelling is verstreken. Bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

122 minuten (zonder pauze)
Komedie, drama
Engels (NL ondertiteld)

De geliefde Crawleys en hun onbevreesde personeel bereiden zich voor op het belangrijkste moment in hun leven: een bezoek van de koning en koningin van Engeland aan het Kasteel. Het zal schandaal, romantiek en intrige teweeg brengen die de toekomst van Downton doen wankelen. Heb je de serie niet gezien? Geen probleem.

Door: Heleen Heins

Want degene die de serie niet hebben gevolgd, zullen snel worden toegelaten binnen de hiërarchie van het Kasteel en kennis maken met haar markante ‘inwoners’. Zoals bijvoorbeeld met de aandoenlijke Molesley, nerveus in de aanwezigheid van de koninklijke gasten, die geheimen verklapt. Iedereen houdt de adem in, ook wij als publiek, maar het wordt geen ramp. Echte adel (de koningin) poetst zo’n moment met veel beheersing en charme soepel glad en er wordt overgegaan tot de orde van dat moment: het beschaafd keuvelend genieten van de geserveerde lunch.

De tegenstellingen maar ook de samenwerking tussen Boven (Upstairs) en Beneden (Downstairs), tussen adellijke bewoners en hun inwonend personeel, is een belangrijk thema. Zoals in de romance van een onwettige en ondergeschoven dochter. Maar zeker ook in de opstand van het eigen personeel tegen een invasie van koninklijk personeel. In hun eigen huis, pardon hun eigen Kasteel, laten zij zich niet opzij schuiven!

Grootmoeder Violet, gespeeld door Dame Maggie Smith, mag weer heerlijk vals uit de hoek komen. Hoewel ze snibbig moet bekennen dat zij niet in staat is zelf haar hoed af te zetten… Haar kleindochter Mary gedraagt zich superieur verwaand. Waar een ieder mens zou bukken, zet zij alleen haar voet stevig op het gevallen pistool. Toch is de dialoog tussen hen beiden, wanneer er over definitief afscheid nemen gesproken moet worden, oprecht ontroerend.

Zomaar enkele voorbeelden. Een heerlijke mix van ouderwetse manieren en herkenbare menselijke problemen (de koning en de koningin hebben ook zo hun zorgen om hun kinderen). Mooi aangekleed, snel opgediend. De camera glijdt soepel door de kasteelgangen. Doordrenkt met romantiek maar Brits ingetogen gebracht, dus genietbaar.

Een fijne voorstelling gegarandeerd.

 

 • Het verhaal stagneert geen moment en de humor en de drama’s binnen de hogere kringen zijn slim gedoseerd. En voor Maggie Smith behoort een Oscarnominatie tot de mogelijkheden.
  De Limburger
 • De buitenwereld voelt ver, en zo hoort het: Downton Abbey biedt vooral escapisme.
  de Volkskrant
 • Hij is gezellig, en goed te doen als je er niet meer in wilt zien dan de bedoeling is.
  NRC
 • Een feest van herkenning voor trouwe fans.
  VPRO Cinema
aan het zoeken...